1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Smoothie haastaa energiajuoman

Hedelmä- ja kasvisjuomia myyvät smoothie- ja juicebaarit ovat matkailijalle tuttuja Euroopasta. Suomeen smoothiet tekevät vasta tuloaan. Trendijuoma mielletään usein terveelliseksi, mutta myynnissä on myös vähemmän terveellisiä vaihtoehtoja.

terveys
Smoothie.
Sari Toivonen / Yle

Amerikasta liikkeelle lähteneen smoothien muoto hämää tavallisen kuluttajan. Mieleen tulee väistämättä makea pirtelö. Pirtelöstä ei kuitenkaan ole kyse, vaikka juomat sukulaisia ovatkin.

Smoothien terveellisyys perustuu ravintorikkaisiin raaka-aineisiin. Perussmoothie tehdään yleensä marjoista tai hedelmistä, ja jäätelön sijaan nesteenä käytetään muun muassa jogurttia, soijamaitoa, tofua tai täystuoremehuja. Juomaan voidaan lisätä myös kuituja ja vitamiineja.

Euroopassa smoothiebaareja löytyy jo jokaisesta ostoskeskuksesta. Suomessa smoothietrendi on vasta nousussa.

- Meillä asiaa hankaloittaa esimerkiksi oikeiden raaka-aineiden saatavuus. Euroopassa hedelmiä ja kasviksia on paremmin ja lähempänä tarjolla, kertoo professori Seppo Salmi Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Sokerin määrä ratkaisee

Valmiiksi pakattujen smoothiejuomien valikoimat kaupoissa ovat melko laajat.

- Kaupan hyllyiltä löytyy muun muassa tuorepuristettuja eli tuoreista hedelmistä tehtyjä smoothiejuomia. Näihin on lisäksi lisätty maitohappobakteereja. Näissä juomissa hedelmä on luonnollisimmillaan, opastaa Salmi.

Salmen mukaan tuoreita hedelmiä sisältävä juoma on hyvä valinta ihmiselle, joka ei niitä muuten syö.

- Smoothie on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi energiajuoma. Kuluttajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana smoothieostoksilla, sillä markkinoilla on nykyään erilaisilla marjoilla höystettyjä energiajuomia. Näissä tuotteissa on paljon lisättyä sokeria ja vähän marjoja tai hedelmiä, sanoo Seppo Salmi.

Saisiko olla lounassmoothie?

Raakaravintoon ihastunut voi korvata oikeanlaisella smoothiella jopa lounaan. Turkulainen Elise Laiho Lilin smoothiebaarista kertoo, että kaikkein avoimimpia kokeilijoita ja käyttäjiä ovat nuoret miehet ja keski-ikäiset naiset.

- Tapaninpäivän sähkökatkojen jälkeen varsinkin monet nuoret miehet valittelivat, että mustikat olivat sulaneet piloille pakastimista. Hyvät smoothieainesosat menivät siis hukkaan, naurahtaa Laiho.

Laihon mukaan myös teini-ikäiset tuntevat smoothiet muuna kuin herkkuna. Nykypäivän 15–16-vuotiaat tietävät jo, mikä ero on välipalaksi nautitulla hampurilaisella tai smoothiella.

Turkulaisen Maria Hokkisen lounas on usein smoothie.

- Haen mieluusti smoothien lounaaksi. Sitten illalla voin vaikka vähän herkutella hyvillä mielin. Olen kokeillut smoothien tekoa kotona, mutta kunnollinen juoma vaatii monenlaisia kasviksia ja hedelmiä, ja varsinkin talvisaikaan niitä on hankala saada kaupoista, sanoo Hokkinen.

Lähteet: YLE Turku / Sari Toivonen

Lue seuraavaksi