Lounasravintolat yrittävät pysyä ruokatrendien perässä

Ruokatrendit näkyvät myös lounasravintoloiden ruokalistoilla. Monet ravintolat ovat lisänneet esimerkiksi luonnonmukaisten raaka-aineiden käyttöä ja vähentäneet lisäaineita. Amica-ketjun ravitsemusasiantuntija Leila Fågelholmin mukaan ruokatrendit vaihtelevat melko nopeasti, ja yleiset ravitsemussuositukset ovat ruokalistojen laatijoillelle tärkeämpi ohjenuora kuin muodikkaat ruokakeskustelut.

Ruokatrendit
Työntekijät syövät pizzaa työpaikkaruokalassa
YLE / Anna Huittinen

Ruokatrendeistä eniten näkyvyyttä on viime aikoina saanut hiilihydraattien välttäminen eli karppaus. Amica-ketjun ravitsemusasiantuntija Leila Fågelholmin mielestä karppaajien määrä ei ole kuitenkaan niin suuri kuin julkisesta keskustelusta ja hälystä voisi päätellä. Muualla maailmalla trendi ei ole enää niin pinnalla, mutta Suomessa se pitää pintansa.

- Meillä karppaajat kyllä pärjäävät, sillä he voivat itse annostella ruokansa ja energiasisällöt käyvät ilmi tuoteselosteesta, Fågelholm toteaa.

Ruoka-aineisiin saattaa liittyä myös pelkoja. Varsinkin suomalaisia on peloteltu rasvaisen ruoan vaaroilla, mutta yhtä hyvin pelkoa voivat aiheuttaa lisäaineita sisältävät kevyttuotteet. Pelkojenkin osalta trendit tulevat ja menevät.

- Lisäaineista syntynyt kohu oli vuosi sitten suurimmillaan, ja se poiki yhteydenottoja meillekin. Sitten tuli karppaus, ja uusin on rasvan pelko, joka näkyy esimerkiksi USA:ssa, Leila Fågelholm sanoo.

Myös Amicalle tulee tasaisesti toiveita asiakkailta ruokalistojen uudistamisesta. Leila Fågelholmin mukaan niitä pyritään tilanteen mukaan myös toteuttamaan. Fazerin omistama Amica on yksi Suomen suurimpia henkilöstö- ja opiskelijaravintolaketjuja, joka ruokkii päivittäin 120 000 ihmistä. Kymenlaaksossa Amicalla on parikymmentä toimipistettä., mm Haminan kaupunki ,Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja RUK.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus