Crossfit haastaa kehon monipuolisesti

Jyväskyläläinen Mikko Aronpää nappasi Porista Crossfit -lajin ensimmäisen Suomen mestaruuden 59 huippukuntoisen miehen joukosta. Crossit yhdistää samaan lajiin monta eri voimailu- ja kestävyyslajia.

crossfit
Mikko Aronpää.
Mikko Aronpää.YLE Keski-Suomi / Riina Mäentausta

Crossfit mittaa fyysisen suorituskyvyn kymmentä osa-aluetta. Laji yhdistää painonnostoa, voimistelua soutua ja juoksua.

- Esimerkiksi jalkakyykky on tyypillinen crossfit -liike, mutta paljon on muitakin liikkeitä mitä tehdään, Aronpää sanoo.

Aronpää tietää mistä puhuu, sillä hän on lajissa Suomen paras. SM-kisat pidettiin viime viikonvaihteessa Porissa.

- Hieno kokemus, ensimmäiset SM-kisat ja paljon lajin harrastajia mukana ja paljon yleisöä.

Porissa kilpailtiin muun muassa sellaisissa lajeissa kuin " pirun pulkka (siirryt toiseen palveluun)", " hantsvärkkäri (siirryt toiseen palveluun)" ja "Yyterin rantapallo".

- Kisajärjestäjät keksivät nämä lajinimet. Nimeämisessä voi käyttää mielikuvitusta, mutta käytännössä lajit ovat esimerkiksi juoksua, soutua, kahvakuulaa tai telinevoimisteluliikkeitä, Aronpää kertoo.

Crossfit onkin haastava yhdistelmä, sillä se vaatii sekä painonnostajan voimaa että telinevoimistelijan notkeutta ja ketteryyttä.

- Monipuolisuus on avain. Kaikkea pitää pystyä tekemään hyvällä tasolla. Harjoitusohelmani vaihteleekin päivästä toiseen, Aronpää toteaa.

Crossfit on Suomessa muutaman vuoden vanha laji, eikä treenaajiakaan ole vielä kovin paljoa. Lajin voi monipuolisuutensa vuoksi ennustaa laajenevan.

Lähteet: YLE Keski-Suomi