"Suomalaiset sairastelevat D-vitamiinin puutteen takia"

Ravitsemuskouluttaja Elina Toimelan mukaan suomalaiset eivät noudata ravitsemussuositusta, jonka mukaan D-vitamiinia pitäisi syödä ravintolisänä vuoden ympäri. Hänen mukaansa tämä näkyy suoraan suomalaisten sairasteluna, varsinkin talvisin.

Kotimaa
Mies laittaa pillerin suuhunsa.
Yle

- D-vitamiini on erittäin tärkeä ihmiselle. Se vaikuttaa kaikkien solujen toimintaan ja sitä tarvitaan tietty annos päivittäin, jotta solut toimisivat oikein, selittää ravitsemuskouluttaja Elina Toimela.

Elina Toimela on koulutukseltaan puunjalostustekniikan ympäristönsuojelun diplomi-insinööri. Hän on opiskellut omatoimisesti funktionaalisen lääketieteen menetelmiä vuodesta 2008 alkaen.

- Ihminen saa D-vitamiinia pääasiassa auringosta ja jonkin verran ravinnosta. Ja koska me asumme maassa, joka on näin pohjoisessa, emme saa D-vitamiinia riittävästi auringosta. Niinpä meidän täytyy hankkia sitä jostain muualta ja helpoin tapa on ottaa se lisäravinteena.

Joihinkin elintarvikkeisiin, kuten maitoon, D-vitamiinia on lisätty, mutta Elina Toimelan mukaan sitä on liian vähän.

- Viimeaikaisten tutkimusten mukaan aikuinen tarvitsee D-vitamiinia päivässä 30-50, jopa 100 mikrogrammaa. Jos haluaisimme saada ravinnosta kaiken D-vitamiinin, niin erään laskelman mukaan meidän pitäisi päivässä juoda 3 litraa maitoa sekä syödä 11 kananmunaa ja yksi kala-annos.

Toimelan mukaan saamme D-vitamiinia auringosta tarpeeksi ainoastaan kesällä lyhyen aikaa.

- Suomessa aurinko paistaa riittävästi vain heinäkuussa, eikä siitä saatu D-vitamiini riitä mitenkään koko vuodeksi.

Ravitsemussuositusta ei noudateta

Vuosi sitten suomalaisille annettiin uusi ravitsemussuositus, jonka mukaan alle 18-vuotiaiden tulisi syödä D-vitamiinia ravintolisänä ympäri vuoden.

- Sitä ei noudateta, vaan suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta. Esimerkiksi vain puolet koululaisista syö D-vitamiinia ja se kyllä näkyy, toteaa ravitsemuskouluttaja Elina Toimela.

- Suomalaiset sairastavat paljon, varsinkin talvisin ja tämä on yhdistettävissä suoraan D-vitamiinin puutokseen.

Kasvaville lapsille D-vitamiini on erityisen tärkeää, koska sitä tarvitaan solujen kehittymiseen ja erilaistumiseen. Eli se vaikuttaa suoraan kasvuun.

-Viime aikaisissa tutkimuksissa on löydetty selkeitä syy-seuraus-suhteita lapsista, joille vanhemmat eivät ole antaneet tarpeeksi D-vitamiinia. Lapsilta on löytynyt esimerkiksi osteoporoosia ja Helsinkiin onkin perustettu tämän takia jopa lasten osteoporoosivastaanotto.

Voiko D-vitamiinia ottaa liikaa?

Ravitsemuskouluttaja Elina Toimela törmää päivittäin kysymykseen, voiko D-vitamiinia saada liikaa.

- D-vitamiini on rasvaliukoinen eli se varastoituu rasvaan, mutta solut käyttävät sen pois. Liika-annostusmääristä puhuessa päiväannoksen pitäisi liikkua tuhansissa mikrogrammoissa. Sellainen määrä aiheuttaisi samanlaisia oireita kuin mitä auringonpistoksesta saa. Lääkäreiden ohje tällaisessa tapauksessa on se, ettei nauti D-vitamiinia kuukauteen ollenkaan. Tuolloin elimistö käyttää sen pikkuhiljaa pois.

THL: Ravintolisien tarve tilannekohtaista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys suosittelevat D-vitamiinivalmistetta kerran vuorokaudessa ympärivuotisesti 2-18-vuotialle 7,5 µg ja 10 µg raskaana oleville, imettäville sekä alle 2-vuotialle kahden viikon iästä alkaen. Yli 60-vuotiaille D-vitamiinivalmistetta suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Muun väestön kohdalla vitamiinivalmisteita suositellaan vain silloin, jos kala ja D-vitaminoidut maitotuotteet ja rasvalevitteet eivät kuulu säännöllisesti ruokavalioon.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila