Suomalaisten kauneuskäsitys on korkean kuusimetsän muovaama

Kulta- ja hopeaseppä Teija Halonen muistuttaa, että kauneus on edelleen katsojan silmissä. Toisen romu on toisen aarre, eikä kauneuskäsitys ole joka paikassa samanlainen.

Korut ja jalokivet
Kultaseppä työpöytänsä äädessä
Kulta- ja hopeaseppä Teija Halonen sanoo, että hänen työssään tärkeintä on käden ja silmän yhteistyö.YLE / Heidi Kononen

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että korkeat, kapeat kuusimetsät muokkaavat suomalaisten kauneuskäsitystä? Meidän kaunis ei ole samaa esimerkiksi Aasiassa tai Afrikassa. Kauneuden mittasuhteet ovat myös muuttuneet; niin sanottu kultainen leikkaus, mikä on ollut esteettisen sommittelun perussääntö, on muuttunut vuosien saatossa lähemmäs televisioruudun mittasuhteita.

- Kulta- ja hopeasepän työssä tärkein asia on silmän ja käden yhteistyö sekä jalometallien luonteen ymmärtäminen. Miten tietty metalli käyttäytyy eri olosuhteissa. Jos muun alan suunnittelija tekee vaikka hopeatuotteen, jäljestä huomaa että hopean käyttäytymistä ei ole loppuun asti huomioitu, kertoo Teija Halonen.

- Korutöiden suunnittelussa ammennan aiheita eniten luonnosta. Pitää hoksata; ajatus koruun saattaa syntyä hyvinkin pienestä asiasta, vaikkapa vesipisarasta tai lapsen päähän taputuksesta.

Linnan juhlien korut eksoottinen lisä

Tuuloslainen hopea- ja kultaseppä Teija Halonen teki taannoisiin Linnan juhliin korut, jotka koristivat kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosta. Räätälintyönä tehdyt korut ovat Teijan työn eksoottinen lisä arkiseen aherrukseen Kultakeskuksessa Hattulassa.

- Se oli todella ihana juttu. Varsinainen koru tuli selkäpuolelle ja ajatuksena oli luoda koruun kokonainen galaksi kuun ja auringon kanssa. Ajatuksen sain puvun kankaasta. Työstä jäi hyvä mieli ja paljon uusia ideoita jäi muhimaan, muistelee Teija viime vuoden Linnan juhlissa esiintyneitä koruja.

Pitääkö korun olla aina iätön?

- Molempia tarvitaan. Tosi hyvä suunnittelija voi tehdä ajattomia koruja, mutta tarvitaan myös omasta ajasta kertovia koruja. Luulen, että koruissa massiivinen 1980- ja 90-luku on jossain määrin tulossa takaisin.

Kauneus katsojan silmissä

Teija muistuttaa, että kauneus on aina katsojan silmissä. Koru on arvossaan jokaisen omassa elämässä. Itselle tärkeä koru tekee siitä arvokkaan, olipa se sitten kultaa, kuparia tai muovia.

- Itse käytän koruja ihan puhtaasti fiilispohjalta. Joskus laitan kaulaan strassikoruja, joita en missään muuten käyttäisi. Ja jonain toisena päivänä saatan laittaa kaulaani jonkun muovisen korun, koska se sopii juuri siihen päivään. Pidän koruja jokaisen henkilökohtaisena asiana, eikä arvostus sen materiaalin mukaan ole niin tärkeää, sanoo tuuloslainen kulta- ja hopeaseppä Teija Halonen.

Lähteet: YLE Häme / Heidi Kononen