Tukileikkaus voi hyydyttää lämmitysjärjestelmien uusimisen

Valtion päätös leikata rajusti rakennusten energia-avustuksia saattaa hyydyttää ihmisten innon vaihtaa kotinsa lämmitysmuoto uusiutuvaan energiaan.

Rovaniemi
Erkki Lehtoniemi
Erkki Lehtoniemi kertoo, että kiinnostus uusiutuvan energian avustuksiin on ollut kova Rovaniemellä.YLE / Pia Tuukkanen

Valtio jakaa tänä vuonna uusiutuvan energian käyttöönottoavustusta vain 10 miljoonaa euroa, kun viime vuonna summa oli 30 miljoonaa euroa.

Viime vuonna valtion tukirahaa sai parikymmentä noin 20 prosenttia remontin hinnasta. Kukin kunta päättää itse, miten tukirahaa jaetaan.

- Rovaniemellä keskimääräinen korvausprosentti oli noin 19, eli olimme aika lähellä maksimia, kertoo Rovaniemen ympäristövalvonnan päällikkö Erkki Lehtoniemi.

Tänä vuonna korvaus voi pahimmillaan jäädä alle kymmeneen prosenttiin, sillä korvausanomusten määrän odotetaan kasvavan, kun ihmiset ovat entistä tietoisempia erilaisista kodin lämmitysmuodoista.

Entistä pienempi korvausprosentti saattaa hillitä ihmisten halua vaihtaa kodin energianlähteeksi uusiutuva vaihtoehto.

- No niin vois olettaa, että se vaikuttaa, mutta sitä on nyt vielä vähän hankala spekuloida. Kyselyjä on tullut kovasti, jatkuvasti. Sen näkee sitten tuossa keväällä, että mikä se tilanne on, Lehtoniemi toteaa.

Valtakunnallisesti suosituin uusiutuvan energian muoto on ollut maalämpö, niin myös Rovaniemellä.

- Ehdottomasti yleisin muoto on suorasta sähköstä siirtyminen maalämpöön. Rovaniemellä noin 85 prosenttia tapauksista oli sellaisia.

Kaikkiaan Rovaniemellä haettiin ja annettiin vuonna 2011 avustusta 85 kohteeseen, yhteensä 210 000 euroa.

Lähteet: YLE Lappi