Mustaparrasta on moneksi

Perämeren piraatti, Olof Hederydin romaanista eloon herännyt heikompien puolustaja Iisakki Mustaparta on nähty jo näytelmänä ja kuunneltu kappaleina. Seuraavaksi Mustaparta esittäytyy talvisen tapahtuman vetonaulana ja oman vaatemalliston mannekiinina.

Perämeri
Iisakki Mustaparta seikkaili Torniossa vuonna 1781.Mainostoimisto Crea Oy

Jo Mustaparta -näytelmää puvustanut, haaparantalainen Marju Matsin suunnitteli pohjoisen ihmisille soveltuvan ja historiaa ilmentävän Mustaparta-vaatemalliston.

- Puolet mallistosta on esitelty vuodenvaihteessa ja toinen puolisko on nähtävissä maaliskuussa Mustaparran talvitapahtumassa, joka pidetään Victoriantorilla, kertoo Hannu Alatalo.

Alatalo on suomentanut Pekka Arton puhekielisen käännöksen pohjalta Olof Hederydin kirjoittaman romaanin Iisakki Mustaparta: Perämeren Piraatti (1997). Hänellä oli sormensa pelissä myös esimerkiksi viime kesänä nähdyn Mustaparta-näytelmän ohjaamisessa.

Mustaparta seilaa myös radioaalloilla

Maaliskuussa pidettävän markkinatapahtuman lisäksi Mustapartaa tehdään tunnetuksi muun muassa musiikilla. Alatalon mukaan tuotemerkkiryhmä tutkii tarkkaan kaikki tuoteideat ja hyväksyy Mustaparta-henkeen sopivat tuotteet.

- Esa Rautiaisen johdolla tehty musiikillinen kertomus ”Torniosta Tukholman kautta Vanhaankaupunkiin” on hyvä kulttuurituote ja sillä on varmasti pitkä elinikä, ennustaa Alatalo.

Torniossa 1700-luvulla vaikuttaneen Iisakki Mustaparran tarina tulee tutuksi äänikirjan tapaan toteutettavassa ohjelmasarjassa. Olof Hederydin kirjoittamaa ja Hannu Alatalon suomentamaa romaania luetaan maaliskuussa arkipäivisin 13.40. Lukijana on Jari Vesa.

Lähteet: YLE Perämeri / Kati Siponmaa