Kamarineuvos Tuulikki Karjalainen on kuollut

Kuhmolainen kamarineuvos Tuulikki Karjalainen on kuollut keskiviikkona lyhyen aikaa sairastettuaan. Hän oli kuollessaan 73-vuotias. Karjalainen teki elämäntyönsä Kuhmon Kamarimusiikin parissa. Hän oli perustamassa festivaalia vuonna 1970 ja luotsasi sitä miltei yhtäjaksoisesti syksyyn 2009 saakka.

Karjalainen luotsasi Kuhmon Kamarimusiikkia ensin talkoopohjalta ja vuodesta 1985 päätoimisesti lukuun ottamatta opetusministeriön vuosia 1990?1994. Tuulikki Karjalainen jäi eläkkeelle Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtajan työtehtävistä syksyllä 2009. Kuhmon Kamarimusiikin taustayhteisön Kuhmon Musiikkiyhdistys ry:n puheenjohtaja hän oli 1960-luvulta kuolemaansa asti.

Karjalainen oli useita vuosia myös Kuhmon kaupungin keskeisissä luottamustoimissa. Hän toimi Kuhmon kaupunginvaltuuston jäsenenä seitsemän kauden ajan, ja sen lisäksi muun muassa valtuuston II varapuheenjohtajana, kulttuurilautakunnan puheenjohtajana ja hallituksen II varapuheenjohtajana, useiden lautakuntien jäsenenä ja varapuheenjohtajana vuodesta 1971 alkaen näihin päiviin saakka. Lisäksi Karjalaisella oli monia valtakunnallisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä.

Laaja työsarka Kuhmon ulkopuolellakin

Kainuun alueella Tuulikki Karjalainen teki merkittävää kulttuurityötä ollen maakunnallisen kulttuuritoimintaprojektin perustaja ja projektipäällikkö sekä Suomen Kulttuurirahaston Kainuun hoitokunnan jäsen ja puheenjohtaja. Oulun läänin taidetoimikunnan jäsen hän oli kolmeen otteeseen, mukana työssä viimeiseen asti.

Opetusministeriössä Tuulikki Karjalainen toimi taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajana vuosina 1990?1994. Muita valtakunnallisesti merkittäviä luottamustehtäviä Tuulikki Karjalaisella oli monia, muun muassa valtion säveltaidetoimikunnan jäsenyys ja puheenjohtajuus, Kansallisen Kulttuuriliiton puheenjohtajuus, Finland Festivals ry:n hallituksen jäsenyys ja varapuheenjohtajuus sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtajuus.

Tuulikki Karjalaisella oli useita merkittäviä kansainväliset luottamustehtäviä kotimaisten lisäksi. Hän oli Suomen edustaja Itämeren valtioiden Ars Baltica -yhteistyöorganisaatiossa, Euroopan Unionin Alueiden komitean varajäsen, Euroopan Neuvoston kansainvälisen asiantuntijaryhmän jäsen Latvian kulttuuripolitiikan maatutkinnassa, Assembly of European Regions kulttuurivaliokunnan jäsen ja islantilais-suomalaisen kulttuurirahaston puheenjohtaja.

Palkittu ja kaivattu vaikuttaja

Tuulikki Karjalainen sai ansioistaan Suomen Leijonan ritarimerkin vuonna 1986, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkin 1993 sekä Suomen kuntaliiton kunniamerkin 2000. Kamarineuvoksen arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 2004. Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistys ry:n kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2011.

Koulutukseltaan Tuulikki Karjalainen oli filosofian maisteri pääaineinaan pohjoismainen filologia, germaaninen filologia ja musiikkitiede. Hän aloitti työuransa Kuhmon kunnallisessa keskikoulussa syksyllä 1967, mistä jatkoi Kuhmon yhteislukion kielten lehtorina ja musiikinopettajana vuodet 1968?1985.

Tuulikki Karjalainen oli syvällisesti sivistynyt kainuulainen kulttuurivaikuttaja, monialainen taiteen tuntija ja kulttuuripoliitikko. Tuulikki Karjalaista jäävät kaipaamaan puoliso ja poika perheineen sekä suuri joukko ystäviä ja työtovereita.