1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. monikkoperheet

Kaksosten päivä kampanjoi esteettömyyden puolesta

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamana valtakunnallisena kaksosten päivänä kampanjoidaan lapsiperheiden helpomman liikkumisen puolesta. Kaksosten päivän teemana on tänä vuonna Esteetön liikkuminen.

Kuva: Yle

Monikkoperheiden päivittäinen liikkuminen on usein hankalaa. Isoilla tuplarattailla voi olla vaikea kulkea kauppojen hyllyjen lomitse. Leveät kärryt eivät oikein sovi junien tai bussien ahtaisiin oviaukkoihinkaan.

Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula uskoo, että lapsiperheiden liikkumista voitaisiin helposti parantaa pienilläkin muutoksilla.

- Haluamme vaikuttaa kampanjallamme niin, että avainasemassa olevat kiinnittäisivät suunnittelussa ja palveluiden kehittämisessä huomiota lapsiperheiden sujuvampaan liikkumiseen.

- Esimerkiksi kauppiaat voisivat hankkia liikkeisiinsä tuplakaukaloilla varustettuja ostoskärryjä. Kylpylöiden johtajat voisivat tarkistaa löytyykö suihkutiloista lasten turvaistuimia vanhemman suihkussa käynnin ajaksi, Ulla Kumpula toteaa.

Arkiset askareet askarruttavat

Lapsikatraan kanssa kaupungilla liikkuminen voi tehdä monesta arkisesta tilanteesta hankalan.

- Liikuin paljon kaksostenvaunuilla. Lähes aina jouduin soittamaan linja-autoyhtiölle, että mihin linja-autoon mahdumme kyytiin, eräästä perheestä kerrotaan.

Myös toisella perheellä on kokemuksia ahtaista julkisista kulkuvälineistä.

- Olisi tärkeää huomioida, että bussit olisivat matalia ja tilavampia. Myös eri liikkeiden ovien kapeus ja hissien puute tekee kaupungilla liikkumisesta vaikeaa.

Kolmannessa perheessä koettiin tukalia hetkiä liian ahtaan käymälän vuoksi.

- En pääse kaupungilla vessaan kapean oven takia. Lapsia ei voi jättää tuplarattaissa ulkopuolella. Ei heitä voi ottaa rattaista poiskaan yleisen vessan lattialle ryömimään.