Miten käy Sääksmäen vanhojen hautakivien?

Sadoille haudoille Sääksmäen kirkkomaalla on hiljattain ilmestynyt haudan hoitamattomuudesta kertova lappu. Pahimmillaan hoidon laiminlyönti voi johtaa haudan palauttamiseen seurakunnalle. Valkeakoski-seuran perinnejaostossa pelätään nyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kivien katoavan kokonaan.

hautausmaat
Heikki Heino Sääksmäen hautausmaalla
Vuonna 1866 kuolleen Beata Nervanderin hauta on Heikki Heinolle erityisen rakas.YLE / Anna Sirén

Sääksmäen keskiaikaisen kirkon kupeessa sijaitseva hautausmaa on vanha ja perinteikäs.

- Väitetään, että tässä olisi ollut rautakautinen kalmisto, eli hautausmaa jo kauan ennen kirkkoakin. Hyvässä lykyssä tälle mäelle on haudattu ihmisiä yli tuhannen vuoden ajan, Valkeakoski-seuran perinnejaoston puheenjohtaja Heikki Heino kertoo.

Heinolle kirkkomaa on erityisen rakas paikka, ja pahaenteisten lappusten ilmaantuminen haudoille olikin hänelle todellinen järkytys.

- Jos olisi yhtään huonompi sydän, niin siihen paikkaan olisin jäänyt, mies muistelee viimekesäistä hetkeä kirkkomaalla.

Merkkinaisia ja -miehiä

Hoidon laiminlyönnistä ilmoittavia lappuja on ilmestynyt yhteensä 350 haudalle. Lapuissa kehotetaan kunnostamaan hauta kevääseen mennessä. Muussa tapauksessa seurakunta saattaa katsoa haudan hoitamattomaksi ja lunastaa sen takaisin.

Heino on erityisen huolissaan hautausmaan vanhimman osan kivistä. Laiminlyöntituomio uhkaa esimerkiksi vuonna 1866 kuolleen Beata Nervanderin hautaa.

- Beata Nervander oli Voipaalan Nervanderien kantaäiti, jonka hautajaisiin itse Fredrik Cygnaeus varta vasten matkusti puhumaan. Aikalaistarina kertoo, että Cygnaeuksen puheen jälkeen yleisön joukosta nousi eräs vaimoihminen. Tämä kertoi, ettei ollut ymmärtänyt ruotsinkielisestä puheesta mitään, mutta että puhe oli varmasti ollut 'syvä, totta ja jaloa', opastettuja hautausmaakierroksiakin vetävä Heino kertoo.

Myös vapaaherra Gripenbergin haudan kohtalo huolettaa Heikki Heinoa.

- Tämä tärkeä suku asui Voipaalan kartanoa. Kotiseutuhenkisesti voisi sanoa, ettei Suomessa 1800-luvulla tapahtunut oikeastaan mitään ilman että joku Gripenberg olisi ollut mukana.

Hautausmaa kertoo paikkakunnasta

Valkeakoski-seuran perinnejaosto on ryhtynyt toimiin vanhojen hautojen säästämiseksi. Heino on vieraillut kirkkoherranvirastossa useampaan kertaan.

- Olen keskustellut seurankunnan työntekijöiden kanssa. Nyt näyttäisi olevan vähän toivoa siitä, että merkittävimmät haudat säästettäisiin. Haudan hoitamiseen ei tarvita ihmeitä, riittää että ruoho leikataan. Tärkeintä olisi säästää vanhat hautakivet.

Heinon mielestä hautausmaasta ja sen historiasta huolehtiminen on paitsi seurakunnan, myös paikkakunnan etu. Hyvin hoidettu hautausmaa kertoo siitä, että asiat ovat muutenkin kunnossa.

- Jos paikkakunnan hautausmaa on laiminlyöty, muutkin asiat saattavat olla. Historian säästäminen on erityisen tärkeää. Sellaisella seurakunnalla tai paikkakunnalla, joka ei tunne historiaansa, ei ole myöskään tulevaisuutta, Heikki Heino sanoo vakavana.

Vanhojen kivien säästäminen takaisi myös hautausmaan moni-ilmeisyyden.

- On tärkeää, että täällä näkyvät niin taide-, kulttuuri- kuin paikallishistoriallisetkin arvot. Jos hautausmaa on täynnä pelkästään kantikkaita matkalaukkukiviä, ei siellä kukaan viihdy.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén