Hyppää sisältöön

Inkivääri kiehuu terveyttä

Inkivääri on tullut tutuksi yhä useammalle suomalaisellekin. Tätä Aasiasta kotoisin olevaa kasvia käytetään niin mausteena kuin erilaisiin omaan terveyteenkin liittyvissä asioissa. Inkiväärikasvia on viljelty Kiinassa muun muassa lääkkeeksi jo ainakin 5 000 vuotta.

Inkiväärijuoma valmistumassa kattilassa. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Inkivääriä käytetäänkin laajalti ruuan laitossa juuri Kiinassa. Myös intialaiset osaavat käyttää ja viljellä inkiväärijuurta. Ainakin terveyskaupasta voi löytää myös Perussa viljeltyä luomuinkinkivääriä.

Juuren maku on kitkerä ja karvainen. Sitä ei kannata pistää suuhun suurta palaa, tai pientäkään, jos ei ole aiemmin maistanut inkivääriä.

Näin teet inkivääriteetä

Tässä yksi yksinkertainen ohje inkivääriteen valmistamiseen:

Leikkaa inkivääristä noin 20 gramman pala. Käytännössä se on kutakuinkin muutaman sentin mittainen ja kahden peukalon paksuinen pala.

Inkiväärin kuori ei ole syötävää joten leikkaa se pois veitsellä.

Sen jälkeen viipaloi palanen noin 20 sentin kolikon paksuisiksi viipaleiksi. Yleensä niin tulee vajaat 10 kappaletta.

Laita kattilaan noin puoli litraa vettä ja viipaleet sekaan.

Kun vesi kiehuu, laita levy miedoimmalle lämmölle ja anna kiehua hiljalleen raollaan olevan kannen alla 15 min - 1/2 tuntia, jotta inkivääriä liukenee veteen.

Juo tee sellaisenaan kuumana hunajan tai sokerin makeuttamana. Teen maku on tulinen, karvas ja jollain tavalla eteerinen. Jos tuntuu liian tuliselta, niin laimenna vedellä.

Teen vaikutus tuntuu yleensä puolen tunnin tai viimeistään tunnin kuluessa helpottuneena hengityksenä.

Terveyskapoista voi löytää runsaastikin inkiväärituotteita. Ne ovat usein luomutuotteista tehtyjä kapseleita, pulvereita tai erilaisia juomia. Myös inkiväärihunajaa on tarjolla.

Inkivääristä on laajalti hyviä kokemuksia

YLE Pohjois-Karjala pyysi aihetta käsittelevää ohjelmaa varten ihmisten kokemuksia ja käsityksiä inkivääristä. Ja monenlaista käyttöä tälle kasville löytyikin:

- Inkivääritee on hyvä flunssalääke. Voi maustaa vaikka inkiväärisiirapilla.

- Olen raastanut inkivääriä kaikkein pienempireikäisellä raastinraudalla keitinveteen ja haudutellut.

- Hyviä kokemuksia. Hyvää nivelille, mutta kipristävää vatsalle.

- Olen 20 v .tehnyt ja juonut inkiväärilientä säännöllisen epäsäännöllisesti noin vajaan lasillisen päivässä.. Minulla on todettu nivelrikko polvissa, mutta kun minä sitä juon niin polviin ei koske. Liikuntaharrastus on lentopallo. Jos juomiseen tulee parinkaan viikon tauko niin jopa koskee. Olen kaikille sanonut, että en tiedä auttaako se, mutta kun sitä juon, niin polviin ei koske.

- Poikani suositteli ns. New Yorkin siideriä. Siinä inkiväärisuikaleita keitetään omenamehussa hetki ja annetaan hautua. Lämmittää mukavasti pakkasella. Kun sitten pääsin inkiväärin makuun, olen sitä lähes päivittäin käyttänyt. Smoothies-sekoituksissa suikaleina se antaa mukavaa "potkua". Määrä on vähitellen kasvanut eikä tunnu enää liian voimakkaalta. Mahevi valmisti aikoinaan inkiväärijauhetta. Sen innoittamana kuivasin inkiväärisuikaleita kasviskuivurissa ja jauhoin ne teholeikkurilla hienoksi jauheeksi. Sitä ripottelen jogurtin päälle marjajauheiden ym. kera. Eihän sitä paljon tarvitse; Mahevin suositus oli puoli teelusikallista. On siis riittoisaa! Lainasin juuri kirjastosta Sinikka Piipon kirjan Elinvoimaa mausteista. Inkivääristäkin on siinä perusteellinen selvitys. Tuntuu todelliselta ihmeaineelta, jota on käytetty iät ja ajat mitä moninaisimpiin vaivoihin. Puuta koputtaen totean, että ei ainakaan flunssa ole iskenyt aikoihin.

- Olen tehnyt ainakin inkivääribroileria, inkiväärilohta, inkiväärikarjalanpaistia ja inkivääri kasvispapupataa. Lihapatoihin inkiväärin kaveriksi sopivat korianteri kaakao. Inkivääriraastetta voi myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Jos sinusta tuntuu, että inkivääristä voisi olla sinulle haittaa, keskustele sen käytöstä ensin lääkärisi kanssa.