Presidentinkampanjakahvilat ovat kuin eri maailmoista

Mikkelissä presidentinvaaleja odotetaan kahvikuppien äärellä puolueiden kampanjakahviloissa. Launialassa Haavisto Cafe on toiminut reilun viikon, keskustassa Cafe Niinistö on ollut avoinna joulukuusta saakka. Siinä missä vihreiden kahvilassa huokuu kotikutoisuus, on kokoomuksen tiloissa virallisempi tunnelma.

kahvilat
Hannu Toivonen ja pahvi-Sauli
Hannu Toivonen ja pahvi-Sauli toivottavat tervetulleeksi Cafe Niinistöön.YLE / Tarja Nyyssönen

Vihreillä ei ole vakituista toimistoa Mikkelissä ja tilat Haavisto Cafeeseen löytyivät sattumalta Launialasta elintarvikekioskin lopettaessa toimintansa.

- Kävin kysymässä kioskin omistajalta saisinko käyttää tiloja tällaiseen tarkoitukseen ja aika nopeasti parissa päivässä sitten laitoin kahvilan pystyy, toin mattoja ja pöytiä tänne, Tiia Rautio kertoo.

Cafe Niinistö avattiin itsenäisyyspäivänä Maaherrankadulle ja kalusteet saatiin lainaksi paikallisesta kalusteliikkeestä.

- Vaalien jälkeisenä tiistaina kalusteet kristallikruunuineen huutokaupataan eteenpäin, tuotto menee kalustefirmalle, kertoo kahvilaa pyörittävä Hannu Toivonen.

Ilmaiset kahvit molemmissa

Kokoomuksen kahvilassa tulijaa tervehtii pahvi-Sauli ja seiniä koristavat mikkeliläisen taiteilija Marko Bovellanin Niinistö-aiheiset teokset. Kahvin lisäksi tarjolla on monen sorttista naposteltavaa karkista pullaan.

- Meillä on ollut teemapäiviä; milloin on tarjottu hernerokkaa, milloin puuroa. Tupa on ollut tuollaisina päivinä ihan täynnä, Toivonen kertoo.

Vihreiden kahvilassa toimii myös kirpputori ja lapset on huomioitu omalla leikkinurkkauksella. Kahvilan tarjonnasta vastaa Tiia Rautio itse. Hän leipoo tarjottavat kotonaan ja tarjolla on vaihtoehtoja myös vegaaneille.

Molemmille kahviloille yhteistä on se, ettei maksua peritä tarjottavista. Poikkeuksena lauantain ravintolapäivä, jolloin Haavisto Cafe muuttuu nuudelibaariksi. Silloin ruoka-annoksista peritään pieni korvaus.

Kahvipöytäkeskusteluja laidasta laitaan

Kokoomuksen kahvilassa on tähän mennessä käynyt reilut 2 000 asiakasta. Keskustelua on käyty niin presidenttiehdokkaista kuin paikallistason politiikasta.

- Yhteiskunnallinen keskustelu on ollut vilkasta täällä; milloin on laitettu Mikkelin asioita kuntoon, milloin tehty kuntaliitoksia, Hannu Toivonen naurahtaa.

Vihreillä kahvipöytäkeskustelu on keskittynyt enemmänkin Launialan alueen asukkaiden palveluiden kehittämiseen. Politiikkaa saa puhua jos haluaa, mutta pakollista se ei ole.

- Ihan voi tulla vaan vaikka kahvittelemaan ja tapaamaan muita ihmisiä, Rautio kertoo.

Vaalivalvojaisia molemmissa leireissä aiotaan sunnuntaina viettää. Vihreillä on vielä epäselvää, saadaanko kahvilaan televisioyhteys netin kautta. Silloin valvojaiset olisivat kahvilassa, muuten paikka on vielä auki. Kokoomuksen väki valvoo presidentinvaaleja ravintola Pruuvissa Mikkelissä.

Molemmat kahvilat ovat avoinna sunnuntaihin saakka. Launialassa kahvilan tiloihin ollaan suunnittelemassa erilaisia toimintoja koululaisten iltapäiväkerhosta vanhusten kokoontumispaikkaan.

Lähteet: YLE Etelä-Savo