1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kenialaiselle yhteiskeittiölle muotoilupalkinto

Maailman ensimmäinen World Design Impact Prize -palkinto meni Keniaan. Lahden kaupungin lahjoittama ja kansainvälisen teollisen muotoilun maailmanjärjestö Icsidin myöntämä palkinto jaetaan jatkossa joka toinen vuosi.

Janice W. Muthui ja Debbie Donde vastaanottivat ensimmäisen World Design Impact Price -palkinnon Lahden Sibeliustalossa. Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Community Cooker on kierrätysmateriaaleista rakennettu yhteiskeittiö.

Kenialaisen Planning Systems Services Ltd:n kehittämässä keittiössä käytetään energialähteenä jätteitä. Siinä voi valmistaa ruokaa, leipoa ja sen avulla saadaan keitettyä ja puhdasta vettä sinne, missä sitä ei aina ole.

Palkinnon saaja julkistettiin myöhään torstai-iltana designpääkaupunki-gaalassa Sibeliustalossa.

Ensimmäisen World Design Impact Prize - palkinnon lahjoitti Lahden kaupunki. Palkinnon on suunnitellut teollinen muotoilija Tapio Anttila.

Palkinnon myöntäjän, teollisen muotoilun maailmanjärjestö Icsidin mukaan Community Cooker on selkeä esimerkki siitä, millainen vaikutus muotoilulla voi olla ympäröivään yhteiskuntaan ja yhteisöön..

"Laajalle vaikuttavaa, vastuullista muotoilua"

Helsingin designpääkaupunki -hankkeen johtajan Pekka Timosen mielestä palkinto meni ihan oikeaan osoitteeseen.

Timonen on tavannut suunnittelijaryhmän viime keväänä Keniassa.

- Valloittava porukka. He tekevät työtä maailman suurimmassa, kaoottisessa slummissa, jossa asuu miljoona ihmistä. Siellä jos missä muotoilun vaikuttavuus on tosi korkea ja luovilla, yksinkertaisilla ja ihmisläheisillä ratkaisuilla voidaan vaikuttaa valtavaan määrään ihmisiä. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi juuri heidät palkittiin.

Palkinnon saaja valittiin seitsemän ulkomaalaisen ehdokkaan joukosta, suomalaisia ei joukossa ollut.

Aalto-mitalin saaja vaalii kotimaataan

WDC-gaala jakoi myös kaksi muuta, merkittävää kansainvälistä muotoilupalkintoa. Yhdestoista, kansainvälinen Alvar Aalto -mitali luovutettiin portugalilaiselle Paulo Davidille, joka työskentelee Madeiralla ja peilaa arkkitehtuurissaan kotisaarensa ympäristöä.

David piti runoillisen, yleisölle englanniksi käännetyn kiitospuheensakin omalla äidinkielellään.

Pronssinen Estlander-mitali ja siihen liittyvä 5000 euron rahapalkinto myönnettiin Helsinki Design Weekin perustajalle ja johtajalle Kari Korkmanille. Kultaisen ja hopeisen mitalin saajia oli mitttava määrä.

Hopeisella Estlander-mitalilla palkittiin professorit Kalevi Ekman, Raimo Nikkanen ja Markku Salimäki. He ovat mm. vaikuttaneet merkittävällä tavalla Aalto-yliopiston syntyyn.

Kultaisen Estlander-mitalin sai diplomi-insinööri Tapio Hintikka, oikeustieteen lisensiaatti Harri Malmberg ja varatuomari Hannele Pohjola, jotka ovat toiminnallaan syventäneet suomalaisen muotoilun ja elinkeinoelämän välistä vuorovaikutusta.

Estlander palkinnon on perustanut Suomen Taideteollisuusyhdistys ja se on nimetty yhdistyksen perustajajäsenen Carl Gustav Estlanderin mukaan. Palkinto on edellisenkerran jaettu vuonna 2000. Mm. Kirsti Paakkanen kuuluu palkinnon saajiin.