1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakkaset

Paloriskit kasvavat pakkasen kiristyessä

Kylmänä kautena luonnollisesti lämmitetään enemmän, jolloin onnettomuuksien määrä lisääntyy. Pakkasilla kannattaa tarkistaa sähkölaitteiden ja tulisijojen kunto, tärkein tulipalon ehkäisy on kuitenkin ennakointi.

Kuva: Anri Koski YLE

Kova pakkanen korreloi paloriskeihin - ainakin vähän, kertoo SPEK Pohjanmaan aluyksikön varautumispäällikkö Reijo Malkamäki. Kun kylmänä kautena tulisijoja käytetään enemmän kuin lämpiminä päivinä, paloriskit silloin korostuvat ja kasvavat.

Ulkona tulisi käyttää vain ulkokäyttöön suunniteltuja johtoja ja laitteita

Usein tulipaloja aiheuttavat pienet arkiset asiat, sekä ihmisten ajattelemattomuus. Tulipaloja aiheutuu usein viallisten sähkölaitteiden ja laitteiden vääränlaisten käyttötapojen seurauksena.

Kun pakkasella lämmitetään autoja, saattavat vialliset lämmityskaapelit aiheuttaa tulipaloja. Jatkoroikat ylikuormittuvat ja erilaisia jatkojohtoviritelmiä harrastetaan monissa kotitalouksissa, sanoo Malkamäki. Kaikki ulkona käytettävät jatkojohdot tulisi olla ulkokäyttöön suunniteltuja ja oikeasti tähän tarkoitukseen suunniteltuja.

Nuohous ja takan maltillinen käyttö parantavat paloturvallisuutta

Nuohouksen merkitys korostuu pakkasilla lämmitettäessä. Myös kylmän hormin lämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Takkaan ei tulisi ensimmäisellä lämmityskerralla pakata täyteen puita, vaan tulisi aloittaa varovasti pikkuhiljaa.

Tottumaton takanpolttaja polttaa liian monta pesällistä. Normaali rajoitus tulisijassa on kaksi tai kolme pesällistä. Sen jälkeen pitäisi keskeyttää ja nauttia lämmöstä hetken aikaa, kertoo Malkamäki. Jos hormissa on halkeamia tai vikoja, ongelmia syntyy kun tulisijaa käytetään liikaa.

Kun tulisijaa aletaan tyhjäämään, tuhkat tulisi kerätä palamattomaan astiaan ja hormipellit voi laittaa kiinni vasta kun hiillos on sammunut kokonaan.

Tärkein tulipalon ehkäisy on ennakointi

Osa riskeistä olisi vältettävissä ennakkoon varautumisella, kuten juuri hormien nuohoamisella. Osa riskeistä voidaan välttää tekemällä itse mielikuvaharjoittelua ja riskienkartoitusta omassa kodissa, ehdottaa Malkamäki.

Kun miettii etukäteen, mitä oma toiminta voi aiheuttaa, miten riskit voi välttää ja miten toimitaan jos jotain tapahtuu, auttaa se vähentämään vahinkoja ja helpottaa toimintaa onnettomuustilanteesa.

Näistä tärkeistä asioista tulisi keskustella kotona koko perheen voimin, jotta kaikilla on selvillä toimintatavat, kertoo Malkamäki.

Tee-se-itse -ratkaisut kieltoon

On enemmän tavallista kuin epätavallista, että ihmiset keksivät kaikenlaisia kotikonsteja, jotta saadaan itse ratkaistua jokin akuutti tilanne. Jäätyneiden vesiputkien sulattamisessa kotikonstein on syttynyt liian monta tulipaloa, kertoo Malkamäki. Jäätyneiden vesiputkien sulatus tulisi jättää aina ammattilaiselle.