Saimaannorpan pesätilanne huono - pesiä kolataan nyt ihmisvoimin

Kuluvan talven huono jää- ja lumitilanne on pakottanut norppatutkijat ja -aktiivit lumitöihin. Saimaan luontainen lumitilanne ei nimittäin riitä turvaamaan kahden viikon päästä alkavaa kuuttikautta.

Teksti-TV Etelä-Savo
Norppa talviauringossa
YLE

Saimaannorpan kahden viikon päästä alkava kuuttikausi alkaa epävarmoissa tunnelmissa.

Vaikka olosuhteet norpan pesimisen kannalta ovat selvästi otollisemmat kuin vielä muutama viikko sitten, ei luontaisia pesätarpeita ole vielä riittävästi.

Luontaisesti norpan pesä vaatii 60 senttimetrin lumikerroksen. Pesiä onkin jouduttu kolaamaan ihmisvoimin kaikkialla Saimaalla. Mukana on ollut muun muassa Itä-Suomen yliopiston tutkijoita sekä luonnonsuojelijoita.

- Luonnon tuiskukinoksia ei ole oikeastaan yhtään. Nyt pitäisi tulla tulla kunnon pyryt ja myräkät, sillä lunta on kuitenkin sen verran jäällä. Aikaa kuuttien syntymiseen on pari viikkoa, sanoo lumitöissä mukana ollut norpansuojelija ja valokuvaaja Juha Taskinen.

Ihmisen tekemiin pesiin jonotetaan

Norpan liikkeitä vuosikymmeniä seurannut Taskinen kertoo, että saimaannorppa hahmottaa kinoksen muodon ja paksuuden jään alta.

Pesän teko alkaa hengitysavannon ja kulkemisavannoin kaivamisella.

Apukinosten kaivaminen ei ole uusi juttu, sillä se on havaittu jo edellistalvina oivaksi keinoksi norpan pesinnän turvaamiseksi. Juha Taskinen kertoo, että ihmisen tekemiin pesäkinoksiin on edellistalvina jopa jonotettu.

- Viime talvina 60 prosentissa apukinoksista pesi hylje ja kahdessa syntyi kuuttikin. Apukinokset on tehty tietenkin sitä 60 sentin vaatimusta vahvemmiksi. Mitä muhkeampi kinos, sitä parempi. Liian isoa kinosta ei ole koskaan, sillä liian ohut luonnonkinos tahtoo romahtaa emän niskaan jo kaivuuvaiheessa.

Juha Taskinen julistaa tänään saimaannorpan pesimärauhan Helsingissä. Norpan pesärauha on julistettu vuodesta 1993 lähtien.

Lähteet: YLE Etelä-Savo