Professori: Niinistö rakensi kuvaa itsestään koko Suomen presidenttinä

Niinistö puhui valinnan ratkettua hyvin sovinnollisesti ja rakentavasti, arvioi Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen. Myös Haavisto oli Karvosen mukaan vaalivoittaja.

presidentinvaalit
Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen pitää kirkon ainoana mahdollisuutena avoimuutta nyky-yhteiskunnassa.
YLE

Vaalitulos oli selkeä ja Niinistö sai historiallisen vankan kannatuksen. Kuitenkin äänestysprosentti oli matala ja hylättyjä ääniä kertyi ennätyksellisen paljon.

- Ehdokkaat olivat etelän ehdokkaita ja monelle oli vaikeaa löytää sopivaa ehdokasta toisella kierroksella. Nyt äänestettiin niinkin, että ei menty äänestämään, professori Erkki Karvonen sanoo.

Tästä huolimatta Niinistön mandaatti on vahva.

- Historiallisen suurella erolla valinta tapahtui. Niinistö saanee erittäin vahvan valtakirjan.

Kansan mielipide näkyi vaali-iltana kuitenkin myös matalana äänestysprosenttina ja protestiäänten suurena määränä. Tuleva presidentti puhuikin vaali-iltana korostetusti koko kansalle.

- Niinistö puhui hyvin sovinnollisesti ja rakentavasti vaalituloksen ratkettua. Hän rakensi itsestään heti kuvaa koko Suomen presidenttinä, Karvonen toteaa.

Aktiivisuus lisääntyy

- Niinistö on erityisesti talouspoliittinen keskustelija. Uskon myös, että hän hyvin tarmokas myös puuttumaan niihin asioihin, jotka tulivat vaalikampanjan aikana esiin. Ensimmäinen asia on varmaankin nuorison syrjäytyminen.

Presidentin aktiivisuuden ja näkyvyyden Erkki Karvonen arvioi lisääntyvän ainakin Halosen toiselta kaudelta.

- Ensimmäisellä kaudella presidentillä on näytön paikka ja hän haluaa puuttua paljon asioihin. Toivottavasti ei kuitenkaan liian paljon sisäpolitiikkaan ja hallituksen tontille.

Voitto myös Haavistolle

Toisen kierroksen vaalikampanjointi saa viestinnän professorilta kiitosta.

- Keskustelu oli loistavaa ja vei asioita eteenpäin. Myös Haavisto voitti näissä vaaleissa. Miljoona ääntä vastaa kahta suurta puoluetta eduskuntavaaleissa, Karvonen muistuttaa.

Haaviston meriitiksi Karvonen laskee myös ehdokkaalle tärkeiden asioiden saamisen keskustelunaiheeksi. Yksi lasikatto on taas rikottu.

- Hän sai tuoda esiin kestävän kehityksen teemoja. Myös suvaitsevaisuus ja seksuaalinen suuntautuminen löivät perusteellisesti läpi ja jokaisen täytyi asiaa ajatella. Se ei ole enää tabu ja asiasta voidaan keskustella.

Lähteet: YLE Oulu / Maisa Veräjänkorva & Hanna Juopperi