Bussikuskit: Ajokaistat ovat surmanloukkuja

Pääkaupunkiseudun bussikuskit suunnittelevat vauhdittavansa teiden kunnossapitoa jättämällä huonossa kunnossa olevat tiet ajamatta. Bussivuorot myöhästelevät, ja eilen maanantaina liukkauden takia kolaroitiin esimerkiksi Hämeentiellä.

Teksti-TV Helsinki
Henkilöautoon törmännyt bussi.
Riku Järvinen

Pääkaupunkiseudun bussiliikenteen työsuojeluvaltuutetut ovat suivaantuneet kaupungille teiden huonosta kunnossapidosta.

Puutteellisesta hiekoituksesta ja lumen kaventamista teistä johtuvat myöhästelyt jatkuvat jo toista viikkoa. Eilen tilanne kärjistyi Hämeentiellä, kun bussit ajautuivat pitkin poikin ajokaistaa.

- Ei hiekanmurua kiillotetulla ajoradalla, kuvailee Helsingin Bussiliikenteen työsuojeluvaltuutettu Arto Aijala tien kuntoa.

Hankalat olosuhteet ovat kuskeille ennen kaikkea työkuormituskysymys.

- Tämä on muutenkin raskas työ, ja sitten vielä talviliukkaudet siihen, niin se kuormitus nousee mittaviin suhteisiin, Kari Kytömaa Nobinasta sanoo.

Veolian Teppo Rajakarin mukaan rasitusta lisää vastuu asiakkaista vaaralliseen kuntoon pääseellä tiellä.

- Kuljettaja on vastuussa matkustajan turvallisuudesta. Se on ristiriitainen tilanne, kun pysäkit ovat liukkaita ja tiet kapeita. On epätasaista ja töyssyistä, Rajakari sanoo.

Työsuojeluvaltuutetut kertovat pyytäneensä kaupungilta tilanteeseen korjausta ensimmäisen kerran jo muutama viikko sitten, mutta mitään ei ole tehty.

- Kadut kapenevat koko ajan, bussit eivät mahdu enää ajamaan omalla kaistallaan, Arto Aijala sanoo.

Kuljettajat uhkaavat pysäyttää liikenteen pahimmilla tieosuuksilla vauhdittaakseen kunnossapitoa, jos muutosta tilanteeseen ei tule.

Lähteet: YLE Helsinki