1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kinesioteippi on kuin keinoiho vaivaisen lihaksissa

Kinesioteippaus tuo helpotusta yhä useamman vaivoihin. Värikkäät teippaukset ovat tulleet tutuiksi urheilijoiden pohkeissa ja takareisissa mutta nykyään niitä käytetään myös tavallisten ihmisten hoidoissa. Teippejä voidaan käyttää moniin eri vaivoihin.

Fysioterapeutti Hanna Hahl teippasi Tobias Salmelaisen olkapään. Kuva: YLE / Kalle Pallonen

Tällaiset värikkäät teipit ovat tulleet penkkiurheilijoille tutuiksi lähinnä yleisurheilijoiden iholla. Urheilijoiden teippaaminen yleistyi 90-luvulla ja hiihtohaalarien ja peittävien peliasujen alla kinesioteippejä on lajista riippumatta yhä enemmän. Mikkelin Jukureiden hyökkääjä Tobias Salmelainen sai teippiä olkapäähänsä.

- Ollut olkapääleikkaukset pari kertaa tuossa vasemmassa, niin haetaan vähän lihasaktivaatiota siihen, että sais vähän voimaa lisää siihen käteen, kertoo Salmelainen.

Ja kuten muidenkin vaihtoehtohoitojen kohdalla, myös kinesioteippauksen osalta tieteellinen fakta on hataraa. Salmelainen on jukureiden fysioterapeutin Hanna Hahlin vakioasiakkaita.

- En tiedä. Itselleni lähinnä henkinen apu mutta pitäisi siitä olla apua muutenkin, pohtii Salmelainen teippauksen vaikutuksia.

Kinesioteippaus vanha keksintö

Kinesioteippaus on yli puoli vuosisataa vanha japanilainen keksintö ja sen parantava vaikutus perustuu teipin keinoihomaiseen venymiseen.

- Sillä saadaan sellaista terapeuttista vaikutusta, mitä me saataisiin terapiassa tehtyä käsin mutta tällä teipillä saadaan sellainen pysyvämpi vaikutus, kertoo Jukureiden fysioterapeutti Hanna Hahl.

Etenkin kontaktilajessa kinesioteippauksella pyritään edistämään ruhjevammojen kuntoutumista.

- Kun tulee kova tälli, niin siellä aina tulee lihakseen nestettä ja turvotusta niin sitten sitä turvotusta lasketaan kinesioteippauksen avulla, kertoo Hanna Hahl.

Apua yhä useammalle vaivaiselle

Urheilijoiden lisäksi kinesioteippausta käyttää yhä useampi tavallinen vaivainen. Teippejä voidaan käyttää esimerkiksi hartia-, olkapää- ja selkävaivojen lievittämiseen. Mikkeliläinen fysioterapautti Timo Kyttä on erikoistunut alaraajoihin. Harva kuitenkaan tulee suoraan teipattavaksi.

- Fysioterapiassa tietysti asiakas tulee vaivan kanssa niin ensin tutkitaan ja sen jälkeen sitten mietitään se hoito. Teippiä käytetään hoitona viikoittain. Leikkausten jälkeen esimerkiksi erittäin hyvä hoito. Tai sitten nuorilla on tällaisia jänteen kiinnittymiskohdan vaivoja niin niissä voi olla pitkäänkin teippi.