Katuvalot maalaavat tarinoita aamuhämärään

Helmikuun aikana kaikilla halukkailla on mahdollisuus värittää ja valaista Oulun kaupunkikuvaa. Pakkahuoneenkadulla katuvalaisimet kertovat värein ja viestein tarinoita, joita kuka tahansa voi julkaista.

Oulu
Valotarina värjää lyhtypylväitä Oulun keskustassa.

Hetki ennen päivän valkenemista talvinen aamu tuntuu hyisen siniseltä. Oulussa Pakkahuoneen kadulla valotarina käy vuoropuhelua pakkasen ja lumen valkaiseman maiseman kanssa.

Yle Oulun hahmottelema Valotarina välkyttelee, herättelee ja maalailee pakkaspäivää useilla eri sävyillä. Helmikuun ajan jokainen voi olla halutessaan valotaiteilija.

- Se luo kauniin kontrastin tähän juuri sinertyvään taivaaseen, Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston tutkija Henrika Pihlajaniemi maalailee.

Sosiaalinen media kaupunkitilassa

Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston kaupunkitilojen valaistusratkaisuja tutkivassa hankkeessa kaupunkilaiset päästetään itse tekemään taidetta katukuvaan. Valotarina.fi-sivulla voi maksutta kirjoittaa oman tarinansa tai terveisensä ja valita tilanteeseen sopivan värimaailman. Valon avulla voi kertoa monta tarinaa.

- Tämä on tietyllä tavalla ehkä eräänlainen sosiaalinen media kaupunkitilassa. Tähän voi kertoa oman tilannepäivityksen, että miltä tuntuu, Pihlajaniemi pohtii.

- Siinä on ollut tosi ihania tervehdyksiä ihmisiltä. Että on haluttu tuoda jotenkin lämpöä talven keskelle ja ne valot ja värit ovat juuri kuvastaneet sitä tunnelmaa ja ajatusta siitä tulevasta keväästä.

Valoshow juhlapäivän kunniaksi

Kaupunkikuvaa voisi elävöittää enemmänkin väreillä. Arki on usein harmaata ja muutama väriläiskä tekisi terää.

- Tämä on todella hienoa tällainen kaupunkitaide. Kyllähän se on tylsää välillä tämä kaupunki näin maalaisena kun sanoo, vaihtuvien valojen koristamaa Pakkahuoneenkatua kävellyt Terttu Harju toteaa.

- On hääpäivä tässä kuussa. Voisin miehelleni tehdä oman tervehdyksen näillä valoilla.

Lähteet: YLE Oulu / Päivi Annala