Lappeenrantalaiskippari jäi jäihin Mustallamerellä

Merikapteeni Arto Juntusen laiva on ollut jo viikon jumissa Mustanmeren lahdessa, Asovanmerellä. Ukrainan ja Venäjän alueella sijaitseva lahti jäätyi ja jäissä seisoo 40 laivaa. Alueella on 1 jäänmurtaja, joka yrittää murtaa Mustallemerelle vievään Kertšinsalmeen pakkautunutta metrin paksuista jäätä.

Mustameri
Jäissä oleva alus
Arto Juntunen

Arto Juntusen laivaan lastattiin Asovanmerellä ruokaöljyä. Tarkoitus oli lähteä kapeaa Kertšinsalmea pitkin Mustallemerelle, mutta vesi ehti jäätyä.

- Salmen uusi jää ei ole kuin 15-20 cm paksua, mutta salmeen tuulen ja virtauksien voimasta pakkautunut jää on metrin paksuista.

Juntusen alus on odotellut Asovanmerellä jo reilun viikon. Paikalla on 40 muutakin laivaa. Merikapteeni kritisoi paikallista ukrainalaista hallintoa ja organisaation puutetta.

- Salmessa on töissä 1 jäänmurtaja ja sekin on vasta nyt päässyt murtotöihin. Aiempina päivinä sitä on työllistänyt mm. laivojen huoltotyöt. Venäläisiä murtajia olisi periaatteessa käytettävissä, mutta ne työskentelevät omilla vesillään, kertoo laivasta kapteeni Arto Juntunen.

Juntunen kertoo, että jää sulaa salmesta viimeistään huhtikuussa.

- Ruoka riittää laivassa vielä kuukaudeksi. Toivottavasti salmi saadaan murrettua auki ennen sitä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala