1. yle.fi
  2. Uutiset

Epävirallinen avunpyyntö kylmästä itänaapurista saapui Suomeen

Jopa 2000 ihmistä on evakuoitu kovan pakkasen ja sähkölämmitysjärjestelmän rikkoutumisen vuoksi Alakurtissa Venäjällä. Suomeen tuli maanantaina Venäjältä epävirallinen avunpyyntö, kun Alakurtin siviilipuolen johtaja pyysi Salla-seuran puheenjohtajaa avunpyynnön välittäjäksi.

Teksti-TV Lappi

Salla-seuran puheenjohtaja Pekka Moilanen sai kuulla, että Alakurtissa tarvitaan huopia, lämpimiä vaatteita ja valmisruokia. Hän välitti avunpyynnön Suomen Punaiselle Ristille (SPR).

SPR ei kuitenkaan voi tarjota apua ilman virallista avunpyyntöä Venäjän Punaiselta Ristiltä. Tämä estää myös muita suomalaisviranomaisia auttamasta.

Lapin rajavartioston komentaja Jarmo Vainikka kertoo tiedustelleensa venäläiseltä kollegaltaan Alakurtin tilannetta. Vastausta hän ei ole vielä saanut.

Kylän kaksi puolta

Alakurtin kylässä on niin sanottu vanha puoli ja uudempi, vuonna 1993 osittain suomalaisvoimin rakennettu sotilaskylä.

- Vanhan puolen lämmönjakojärjestelmä on rikkoutunut, eikä lämpö kierrä siihen kytketyissä kerrostaloissa. Kunnallista lämpöjärjestelmää on vailla lähes 2000 ihmistä, Pekka Moilanen sanoo.

- Ihmiset yrittävät nyt tulla toimeen omilla sähkölämmittimillä. Lapset ja vanhukset on viety sotilaskylän puolelle, mutta sinne eivät tietenkään kaikki mahdu, hän jatkaa.

- Hätätilakomitea on saapunut paikalle. Lähikaupungeista on hälytetty irtoavaa työvoimaa, lvi-työntekijöitä, korjaustöihin, Moilanen kertoo.

Sallan korkeudella, noin 50 kilometrin päässä Suomen rajasta sijaitsevaan Alakurttiin on ennustettu kovaa pakkasta vielä muutamaksi päiväksi. Pakkasasteet vaihtelevat 30 ja 40 asteen välillä.

Lapin rajavartioston komentajan Jarmo Vainikan mukaan vastaavanlaisia tapauksia on sattunut Venäjällä aiempinakin talvina.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi