Palokuolemat vähentyneet - Liikenneonnettomuudet työllistivät pelastuslaitosta

Tampereen aluepelastuslaitoksella oli viime vuonna selvästi enemmän tehtäviä kuin aiemmin, mutta esimerkiksi suuronnettomuuksia oli vain kaksi. Viime vuoden kaksijakoisuus näkyy siinäkin, että palovaroittimia ei vieläkään joka kodista löydy, mutta alkusammutusta peitteen avulla osataan kyllä.

Teksti-TV Tampere
Aleksanterin koulun puurakennuksen paloa sammutetaan
YLE / Jouni Tanninen

Yhä useammasta kodista löytyy sammutuspeite, jota myös muistetaan käyttää. Aluepelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Esko Kautto arvelee, että peitteen yleistymisestä voi kiittää rauta- ja kodinkoneliikkeitäkin. Niistä peitteen voi saada reilulla kympillä ja se on helppo napata mukaan ohimennen.

Palovaroittimiakin kodeista löytyy, mutta ne joko lojuvat laatikoissa tai killuvat katossa tyhjillä pattereilla varustettuna. Muistamanttomuus näkyy myös koneiden tai laitteiden aiheuttamissa tulipaloissa. Ne johtuvat usein huollon laiminlyönnistä tai viasta. Sähkölaitteiden aiheuttamien tulipalojen määrässä on nousua edellisestä vuodesta.

Suuronnettomuuksia ja palokuolemia vähemmän

Suuronnettomuuksia oli Pirkanmaalla vain kaksi, eikä kummassakaan tullut henkilövahinkoja. Edellisvuonna suuronnettomuuksia oli seitsemän. Kesäkuinen Lempäälän palo sai alkunsa Pelastusarmeijan vaatekeräysrakennuksesta ja elokuussa paloi hämeenkyröläinen hoivakoti. Molemmat tulipalot olivat tahallaan sytytettyjä. Suuronnettomuudeksi onnettomuus luokitellaan, jos onnettomuudessa kuolee viisi henkilöä tai loukkaantuu 10 henkilöä tai omaisuutta tuhoutuu 500 000 euron arvosta.

Palokuolemat ovat vähentyneet Pirkanmaalla. Vielä 2008 ja 2009 paloissa kuoli viitisentoista ihmistä, kun viime vuonna tulipalot vaativat yhteensä kolme henkeä Tampereella, Sastamalassa ja Parkanossa. Tulipaloista evakuoitiin 183 ihmistä.

Tehtäviä enemmän

Aluepelastuslaitoksella oli viime vuonna noin 680 tehtävää enemmän kuin aiemmin, mikä tarkoittaa viiden prosentin kasvua verrattuna vuoteen 2010. Määrää kasvattivat esimerkiksi joulun ajan myrskyt. Liikenneonnetomuuksiakin kävi Pirkanmaalla yli sata enemmän kuin aiemmin.

Keskimäärin pelastuslaitoksen yksiköt lähtivät Pirkanmaalla erilaisiin onnettomuuksiin lähes 150 kertaa vuorokaudessa.

Lähteet: YLE Tampere