1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Häme

Forssalaiset löysivät bugin e-reseptijärjestelmästä: reseptejä katoaa

Forssassa lääkärit ja IT-väki on tehnyt valituksen Valviralle valtakunnallisen e-reseptijärjestelmän puutteista. Reseptejä katoaa. Järjestelmän toimittaja kiistää, että kyseessä olisi ohjelmistovirhe.

Teksti-TV Häme
Simon apteekkari Heikki Pennanen kirjautuu e-reseptijärjestelmään henkilökohtaisella sirukortillaan.
YLE / Jarno Tiihonen

Sähköisten reseptien käytössä on havaittu jälleen puutteita.

Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä on tehnyt ilmoituksen Valviralle siitä, että potilastietojärjestelmä Effican ominaisuudet aiheuttavat sen, että e-reseptejä tuntuu katoavan järjestelmästä. Keskusteluja on käyty myös ohjelmistotoimittaja Tiedon kanssa.

E-reseptejä on vaarassa kadota bittiavaruuteen tilanteissa, joissa lääkäri vastaanotolla sekä kirjoittaa potilaalle uusia reseptejä, että uusii tämän vanhoja lääkemääräyksiä, sanoo Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän tietohallintopäällikkö Johanna Tulander-Välkki.

- Me olemme huomanneet käytössä, että tietojärjestelmästä saattaa kadota lääkemääräyksiä. Tätä esiintyy vain tietyssä tilanteessa ja kun lääkäri toimii tietyllä tavalla. Kun ongelma huomattiin, ohjeistimme lääkärit käyttämään järjestelmää eri tavalla.

Forssalaisten mukaan järjestelmän käyttöominaisuudessa olevat puutteet ovat niin vakavia, että ne vaarantavat potilasturvallisuuden. Forssassa otettiin e-resepti käyttöön joulukuussa.

Ohjelmiston toimittanut Tieto kiistää asiasta ensimmäisenä uutisoineessa Mediuutiset-lehdessä, että kyseessä olisi ohjelmavirhe. Reseptien katoaminen voidaan sen mukaan välttää jos ohjeita noudatetaan tarkoin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on ongelma nyt tiedossa. Yksikön päällikkö Vesa Jormanainen sanoo, että THL seuraa tarkasti, esiintyykö vastaavia ongelmia muilla paikkakunnilla.

Edellisen kerran e-reseptin käytössä olisi isoja ongelmia syksyllä kun Päijät-Hämeessä huomattiin että vääriä lääkkeitä saattoi mennä väärille potilaille. Virhe korjattiin ohjelmistopäivityksessä.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi