1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustusvoimat löysi räjähteitä tulevalta asuinalueelta

Puolustusvoimat on aloittanut vanhojen räjähteiden kartoittamisen Kuopion Neula- ja Savilahdesta. Työt ovat tällä hetkellä käynnissä Neulalahdessa, josta edellisen kerran raivattiin räjähteitä vuosina 1997 ja 1998.

Savilahti, Kuopio
Puolustusvoimat Neulalahdessa.
YLE / Toni Pitkänen

Neulalahdesta on löydetty eilisen ja tämän päivän aikana sytyttimiä, käsikranaatteja ja panssarinyrkkejä. Räjähteiden alkuperä on periaatteessa selvillä, sillä 15.4.1945 valvontakomission käskystä kaikki epäkurantit räjähdystarvikkeet jouduttiin hävittämään Sorsasalon kenttäammusvarastolta.

- Dokumentteja upottamisesta ei ole, mutta tiedossamme on käsky tällaisesta toiminnasta. Voidaan olettaa, että Neulalahden räjähteet ovat juuri Sorsasalosta, toteaa Itä-Suomen Sotilasläänin raivausupseeri Jukka-Pekka Nurmela.

Savilahden räjähteiden määrästä ei tällä hetkellä ole tietoa koska kartoitusta ei ole vielä tehty. Nykyiset tiedot perustuvat perimätietoon. Voidaan kuitenkin olettaa, että Savilahdesta löytyy sodanaikaisia räjähteitä. Saviniemessä, nykyisen Geologisen tutkimuslaitoksen kohdalla on sijainnut sota-aikaan ammuslataamo. Lataamolle oli aikoinaan annettu myös määräys epäkuranttien räjähdystarvikkeiden hävittämiseen.

Kartoittaminen helpottunut

Aiemmin 1990-luvun lopulla tehtyjä räjähdepaikannuksia jouduttiin sukeltajan avulla etsimään vielä raivatessa, sillä räjähteen sijainti oli tiedossa noin kymmenen metrin tarkkuudella. Nyt raivaustyö on helpompaa, sillä räjähteiden sijainti voidaan määrittää nykytekniikalla jopa puolen metrin tarkkuudella.

Taustalla Savilahden kaavoitus

Kartoitus- ja raivaustyön taustalla on Kuopion kaupungin Savilahteen suunnittelema asuinalue. Puolustusvoimien tekemä raivaustyö mahdollistaa töiden alkamisen turvallisesti. Puolustusvoimat tekivät aloitteen räjähteiden raivaamisesta, kun tieto mahdollisesta Savilahden kaavoittamisesta tuli ilmi. Lisäksi sotilasräjähteiden poistaminen kuuluu puolustusvoimille.

Kartoitus- ja raivaustyöt Neula- ja Savilahden alueella voivat kestää jopa viisi vuotta.

Lähteet: YLE Savo / Toni Pitkänen

Lue seuraavaksi