1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkan rannikkopataljoona lakkautetaan

Hallitus antoi keskiviikkona esityksensä puolustusvoimia koskevista säästöistä. Kymenlaaksossa lakkautettavaksi esitetään Kotkan rannikkopataljoonaa sekä Kouvolassa toimivaa Itä-Suomen sotilasläänin esikuntaa.

Kotka
YLE Kymenlaakso

Kotkan Rannikkopataljoona on yksi Suomenlahden Meripuolustusalueen joukkoyksiköistä päätehtävänään meritiedustelijoiden kouluttaminen. Toiminta loppuu vuoden 2013 lopussa. Kotkan Rannikkopataljoona työllistää 70 henkilöä.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen vahvisti, että myös sotilasläänien esikunnat lakkautetaan. Kouvolassa toimiva Itä-Suomen sotilasläänin esikunta ja Itä-Suomen huoltorykmentin esikunta työllistävät Kouvolassa 112 henkeä. Puheloinen perustelee saneerausta puolustusmenojen leikkauksilla ja koulutustarpeen vähenemisellä, kun ikäluokat pienevät.

Reserviupseerikoulu yhdistetään Maasotakouluun, mikä ei merkitse RUK:n toimintojen loppumista Haminasta. Haminan aluetoimisto siirretään Kouvolaan.

Kotkan toiminnot pyritään pelastamaan

Suomenlahden meripuolustusalueella Kotkan rannikkopataljoonaan kohdennettu luottamusmies ylikersantti Kimmo Alpirannan mielestä leikkaukset merkitsevät varsinkin Kotkalle sitä, että pitkät perinteet meripuolustuksen parissa ovat katkeamassa.

- Toivottavasti meripuolustus ei siitä kuitenkaan kokonaisuudessa kärsi. Toivotaan, että Kirkonmaahan silti jotain toimintoja jäisi. Paikka on hieno ja lähellä rajaa, Alpiranta kuvailee.

- Päätöksiä ei ole vielä tehty, vaan päätös tulee kesäkuussa. Pyrimme siihen asti ja sen jälkeen vaikuttamaan yhteistoimintaelimessä kaikin tavoin siihen, että toiminnot saataisiin pidettyä Kotkassa vastaisuudessakin, Alpiranta jatkaa.

Alpirannan mukaan on vielä toivoa, jotta Kotkan rannikkopataljoona voitaisiin pelastaa. Sen sijaan Suomenlahden meripuolustusalueen upseereiden luottamusmies kapteeniluutnantti Antti Kauppinen ei usko, että rannikkopataljoonan toimintaa Kotkassa voitaisiin enää pelastaa.

- Ainoastaan kolme henkilöä työllistävä merivalvonta-asema Haapasaaressa saattaa säilyä. Toistaiseksi myös Kirkonmaa ja Rankki säilyvät sotilasalueina harjoituksia varten, Kauppinen sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mari Pekkanen

Lue seuraavaksi