Karjalan lennoston toiminta vahvistuu

Karjalan lennoston toiminta jatkuu ja vahvistuu puolustusvoimien uudistuksessa. Ilmavoimat keskittää Hornet-torjuntahävittäjät Karjalan lennostoon ja Lapin lennostoon Rovaniemelle. Tilojen kunto ja maantieteellinen sijainti ratkaisivat Karjalan lennoston tulevaisuuden.

ilmavoimat
Hornetia viedään suojaan Karjalan lennostossa
Toni Pitkänen / Yle

Karjalan lennoston komentajan Ari Jussilan mukaan tieto lennoston säilymisestä otettiin henkilöstön keskuudessa vastaan huojentuneina. Samaan aikaan kerrotut suuret ja raskaat leikkaukset puolustusvoimissa pitivät iloitsemisen kuitenkin maltillisena.

- Kyllä väki oli hiljaista, Jussila kuvailee.

Hän on tyytyväinen Karjalan lennoston toiminnan jatkumiseen ja kehittymiseen, koska Ilmavoimien osalta kaikki ratkaisuvaihtoehdot olivat mahdollisia. Jussila sanoo, että kyseessä oli kokonaisuus, joka edellytti kipeitä ratkaisuja ja muutoksia, esimerkiksi Hornet-lentotoiminnassa.

- Meidän tilojemme kunto ja maantieteellinen sijainti ratkaisivat Karjalan lennoston säilymisen. Jatkossa Ilmavoimat keskittää Hornet-hävittäjät Siilinjärvelle ja Rovaniemelle, Jussila tarkentaa.

Tämä tarkoittaa Rissalan toiminnan vahvistumista tulevaisuudessa. Vuoden 2014 aikana Hornet-hävittäjiä tulee lisää. Tällä hetkellä Karjalan lennostolla on parikymmentä Hornet-hävittäjää.

- Henkilöstöä tulee jonkin verran lisää. Tarkkoja määriä ei voi vielä kuitenkaan arvioida, Jussila sanoo.

Investointeja luvassa

Muutos edellyttää uusinvestointeja Rissalassa. Jussilan mukaan nykyinen laivuerakennus tarvitsee viiden miljoonan euron peruskorjauksen ja laajennuksen.

Rissalaan on tulossa myös niin sanottu. hälytyspaikka-alue. Lentokentän platan ja kiitotien väliin on suunniteltu konesuojia ja uusia rullausteitä. Noin kahdeksan miljoonan euron investointi parantaa toimintamahdollisuuksia aseistetuilla koneilla.

Myös varusmiesten määrä nousee tulevaisuudessa Rissalassa. Lakkautettavaan Pohjois-Karjalan prikaatiin on mennyt Pohjois-Savosta vuosittain noin 190 alokasta. Ilmavoimien varusmieskoulutuksen keskittäminen kolmeen paikkaan, Rissalan lisäksi Tikkakoskelle ja Pirkkalaan, vaikuttavat niin ikään varusmiesmäärän lievään kasvuun.

Eversti Ari Jussila arvioi, että jatkossa saapumiserässä on 150–200 varusmiestä. Nykyisin saapumiserässä on Karjalan lennostossa 110 henkilöä. Jussila pitää mahdollisena, että Pohjois-Karjalan prikaatista voisi siirtyä joitakin työntekijöitä Rissalaan.

- Siellä on varmasti ammattitaitoista väkeä, mutta valitettavasti meiltä voi löytyä työtä vain yksittäisille ihmisille.

Puolustusvoimat toivoo, että poliittisia päätöksiä tehtäisiin mahdollisimman pian ja puolustusministerin päätös kuultaisiin ennen kesää.

Suunnitelmissa on myös hallinnollisia muutoksia. Jatkossa lennostot aiotaan lakkauttaa nykymuodossaan jolloin valvonta keskitetään ilmaoperaatiokeskukseen. Tähän liittyy myös valvonnan automatisointia.

Lähteet: YLE Savo