Hyppää sisältöön

Hämeen rykmentti paloitellaan pitkin maata

Lahden Hennalan varuskunnasta jää kaupunkiin vain aluetoimisto, kun Hämeen rykmentti lakkautetaan. Toiminnot jakautuvat eri puolille Suomea. Varuskunnan yli 400 työntekijän jatko Puolustusvoimien palveluksessa on tässä vaiheessa auki.

Vartiomies Hennalan kasarmin portilla.

Hennalan varuskunnan jatkolle laitettiin keskiviikkona päätepiste. Varuskunnan lakkautusta on väläytelty aiemminkin, mutta nyt uhkakuvasta tuli totta. Kasarmialue tyhjenee Lahdessa vuoden 2014 loppuun mennessä.

Jatkossa varuskuntatoiminnot siirretään Lahdesta eri puolille Suomea. Huoltokoulu siirtyy Riihimäen logistiikkalaitoksen alaosastoksi - samalla huoltokoulun nimi muuttuu logistiikkakouluksi. Myös Lahdessa toimineet sotilaslääketieteen keskus ja lääkintäkoulu siirtyvät osaksi logistiikkalaitosta.

Sotilasmusiikkikoulu lakkaa nykymuodossaan eikä sen jatkosta ole vielä tarkkaa tietoa, Hämeen rykmentin komentaja, eversti Risto Kolstela sanoo. Koulun osana oleva varusmiessoittokunta irrotetaan siirtyy Hattulan panssariprikaatiin.

Hämeen rykmentin urheilukoulun toiminnot jakautuvat todennäköisesti kahteen paikkaan. Talvilajit siirtyvät Kainuun prikaatiin ja kesälajit Santahaminaan.

Pelkkä toimisto jää

Rykmentin komentaja Risto Kolstelan mukaan Lahteen jää ainoastaan aluetoimisto, joka on alueellinen tukiverkko reserviläisiä, veteraaneja ja maanpuolustustoimintoja varten.

- Se toimii panssariprikaatin alaisuudessa ja on täällä aluevastuussa asevelvollisuusasioiden hoidossa.

Hämeen rykmentissä palvelee tällä hetkellä noin 500 varusmiestä. Toistaiseksi varusmiehiä otetaan palvelukseen kuten aiemminkin. Rykmentin komentaja ei vielä tiedä, milloin uusia alokkaita otetaan sisään viimeisen kerran Hennalassa.

Työntekijöiden jatko auki

Henkilöstöä Lahdessa on hieman yli 400 työntekijää. Kolstelan mukaan henkilökunnan työllistymisestä Puolustusvoimissa Hämeen rykmentin lopettamisen jälkeen ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa.

- Henkilöstösuunnittelu on käynnissä. Kun päätöksiä tulee, alamme täyttää uutta organisaatiota, Risto Kolstela toteaa.

Hennalan historiallinen kasarmialue muuttuu, kun toimintoja siirretään sieltä pois. Alueiden ja rakennusten jatkokäytöstä ja -suunnittelusta vastaa Senaatti-kiinteistöt.

- Varmaan myös kunnilla on mahdollisuus tarjoutua käyttämään aluetta, Kolstela uskoo.

.
.