1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Suomen sotilasläänin esikunta Kouvolassa lakkautetaan

Hallituksen keskiviikkona antaman esityksen mukaan Kouvolassa toimiva Itä-Suomen sotilasläänin esikunta lakkautettaisiin osana puolustusvoimien säästöjä. Lisäksi Kymenlaaksossa lakkautettavaksi esitetään Kotkan rannikkopataljoonaa.

Itä-Suomen sotilaslääni
Sotaharjoitus.
Jani Aarnio / Yle

Itä-Suomen sotilasläänin esikunta toimii Kouvolassa vuoden 2014 loppuun. Itä-Suomen sotilasläänin esikunta työllistää tällä hetkellä 56 henkilöä.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen perustelee saneerausta puolustusmenojen leikkauksilla ja koulutustarpeen vähenemisellä, kun ikäluokat pienevät. Puolustusvoimien ratkaisumalli on Itä-Suomen sotilasläänin esikuntapäällikkö Teppo Lahden mukaan mietitty tarkkaan.

- Jos meidän toiminta ja resurssit eivät tulevaisuudessa kohtaa, on niitten eteen tehtävä kaikki mahdollinen. Ratkaisu on harkittu hyvin tarkkaan pääesikunnassa. Kaiken lähtökohtana on sodanajan puolustusvoimien suorituskyvyn säilyttäminen ja turvaaminen myös tulevaisuudessa, Lahti kertoo.

- Rauhanajan verkosto tehdään sellaiseksi, että puolustusvoimat näkyy koko maan alueella ja koko maata puolustetaan, Lahti jatkaa.

Joitakin irtisanomisia joudutaan todennäköisesti tekemään niin siviilien kuin sotilaidenkin osalta. Irtisanomiset ovat Lahden mukaan kuitenkin viimeinen vaihtoehto, koska puolustusvoimilla on paljon erilaisia tukimuotoja henkilöstöä ajatellen.

Huoltorykmentti logistiikkalaitoksen alaisuuteen

Itä-Suomen huoltorykmentti jää Kouvolaan, mutta se siirtyy uudessa organisaatiossa pääesikunnan alaisen puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johdettavaksi.

Itä-Suomen huoltorykmentin komentaja Jussi-Petteri Hirvosen mukaan muutos on melkoinen. Tähän oli kuitenkin hänen mukaansa osattu varautua.

- Vuoden 2014 loppuun saakka maavoimilla, merivoimilla ja ilmavoimilla on omat materiaalilaitoksensa. Haastavinta tulee olemaan se, että tulevassa organisaatiomallissa perustetaan yhteinen logistiikkalaitos kaikkia puolustushaaroja varten, pohtii Hirvonen.

- Tarkempi jatkosuunnittelu kertoo, minkälainen on tulevan, Kouvolaan sijoittuvan huoltorykmentin rakenne. Haasteet selviävät vasta, kun tiedetään tehtävät ja rakenne, Hirvonen kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mari Pekkanen

Lue seuraavaksi