Nainen tekee elokuvan tunnelman

Elokuvien naishahmot pelkäävät, kirkuvat, parkuvat, tulevat kidnapatuiksi ja sankarillisesti pelastetuiksi. Muotoilija Marianne Valola on pannut merkille, että nainen luo usein elokuvan tunnelman. Hänestä hyvässä elokuvassa nainen on aivan toisenlaisessa roolissa.

Suunvuorot
Marianne Valola ja kirkkovenekassi.
YLE / Hanna Lumme

Sarjakuvataiteilija Alison Bechdel on pohtinut, millainen on mielenkiintoinen elokuva naisnäkökulmasta. Hyvän elokuvan kriteerit ovat seuraavat.

Yksi: elokuvassa tulee olla vähintään kaksi naista. Kaksi: naiset tapaavat toisiaan myös ilman miehiä. Kolme: naiset puhuvat keskenään jostain muusta kuin miehistä. Tällaisia elokuvia ei ole kovin tiheässä.

Epämielenkiintoisista naishahmoista ei sen sijaan ole pulaa.

Ajattele vaikka Krokotiilimies-elokuvan Linda Kozlowskia, joka ei pärjää Austraalian takametsissä hetkeäkään ilman Paul Hoganin näyttelemää Krokotiilimiestä. Ja Indiana Jones -elokuvien tärähtäneitä ämmiä, jotka eivät kirkumiseltaan ehdi juuri muuta tekemään. Ja Spiderman-leffassa Kirsten Dunst, voi hemmetti, hänen roolinsa oli olla seksikkään pelästynyt tissipari märässä t-paidassa.

Naisen hommaa on pelätä ja kirkua, pettää ja tulla huijatuksi, kidnapatuksi ja sankarillisesti pelastetuksi. Sekä tietenkin rakastaa sankaria.

Kun elokuvan ohjaaja haluaa saada katsoja pelkäämään, hän huudattaa sankarin vaimoa tai tyttöystävää. Kun sankaria vastaan taistelevasta rosvosta halutaan tehdä tosi paha, hän kaappaa sankarin tyttären. Ja niin edelleen. Nainen on tunnelman välittämisen väline.

Elokuvissa ja tosielämässä asioista kerrotaan naisen tunnereaktioiden kautta. Naiset liikuttuvat kyyneliin ja järkyttyvät lööpeissä päivittäin.

Ja uuden presidentin valinnasta lööpit kertovat – kuinkas ollakaan – uuden presidentin puolison kautta. Että onnea rakas! Eiköhän joku paparazzi ole vanginnut valtakunnan uuden ykkösnaisen onnenkyyneleenkin.

Vastavalittu uusi presidentti julisti kampanjassaan presidenttiyden olevan työ. Kamoon, kun on noin karismaattinen miespresidentti ja presidentillä noin kaunis nuori vaimo, kyllä me olemme nyt saamassa presidenttiä instituutiona pönkittävän mielipidevaikuttaja–julkkis-presidenttiparin.

Tarja Halosen väistymisen myötä mediaseksittömän harmaan duunipresidenttiyden aika on ohi.

Lähteet: YLE Lahti