Sijoittajat pyörivät tuulipuistopaikkojen liepeillä

Sijoittajat ovat kiinnostuneet mahdollisten tuulipuistojen maa-alueista. Sopivia tuulivoima-alueita on merkitty muun muassa Keski-Suomen kolmannen maakuntakaavan luonnokseen.

Teksti-TV Keski-Suomi
Tuulivoima turbiini
Yle

Pihtiputaalla tuuliturbiineita valmistavan Windside Oy:n toimitusjohtaja Risto Joutsiniemi sanoo, että tuulivoima-alueista käydään nyt kulissien takana samanlaista kilpailua kuin aikoinaan Lapin vesioikeuksista.

- Lapissa aikoinaan varattiin koskioikeuksia, niistä käytiin kauppaa, eikä se varmasti ollut suuren yleisön tiedossa. Nykyinen tilanne tuulivoiman kanssa on verrattavissa tähän, nyt pyritään varaamaan tuulivoima-alueita myöhemmän rahan toivossa, hän sanoo.

Mahdolliset tuulivoima-alueet näkyvät maakuntakaavoissa, ja niitä ovat tuulivoimayhtiöt jo varanneet, ostaneet ja vuokranneet.

- Pelkästään Pohjanmaalla on merkitty jo 3 600 megawattia. Siis pelkästään Pohjanmaalla, ja siellä on jo toimijatkin merkitty, Joutsiniemi sanoo.

Joutsiniemi sanoo, ettei hän halua ottaa kantaa siihen onko kyse keinottelusta.

- Mutta mutta... Voisihan sitä näinkin ajatella. Ettei peräti olisi jopa osa totuutta. Uskoisin, että tulevaisuudessa myönnettävistä luvista suurimmasta osasta tulee kauppatavaraa. Onneksi nämä eivät ole kuin kaivosoikeudet, että voisi toisen maalle rakentaa, Joutsiniemi toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi