Uusi krematorio katkaisee tuhkausruuhkan

Vatialan hautausmaalle nouseva uusi krematorio riittää jatkossa yhdessä Kalevankankaan ja Lamminpään krematorioiden kanssa kattamaan Pirkanmaan tuhkaustarpeen. Uurnahautauksen suosio on kasvanut jatkuvasti, ja osa vainajista on jouduttu kuljettamaan muihin kaupunkeihin tuhkattaviksi.

polttohautaus
Arkku menossa krematorion uuniin
Juha Kokkala / Yle

Tampereen seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen kertoo, että Kalevankankaan krematoriossa on kiireistä ympäri vuoden.

- Täällä tuhkataan vuosittain yhdellä uunilla yli tuhat vainajaa. Polttohautauksen suosio on noussut jatkuvasti, mikä johtunee ainakin hautausmaiden täyttymisestä.

Vielä 1970- ja 80-luvuilla alle puolet vainajista tuhkattiin. Nykyään yhä useampi haluaa maan poven sijaan savuna taivaalle.

- Viime vuonna tuhkausprosentti oli 76,2. On kuitenkin heitäkin, jotka eivät uurnahautausta hyväksy. Heille löytyy arkkupaikkoja Lamminpäästä ja Vatialasta, Jyrki Lehtonen sanoo.

Amalgaamipaikat ovat eko-ongelma

Vainaja siunataan Kalevankankaan kappelissa, minkä jälkeen arkku lasketaan alas krematorioon. Tuhkaus tapahtuu yleensä seuraavalla viikolla.

- Uunissa on tuhat astetta lämpöä, mikä riittää tuhkaamaan vainajan noin tunnissa, Lehtonen kertoo.

Kalevankankaan kappeli on liian pieni, jotta sinne voisi rakentaa uusien säännösten mukaisen krematorion.

- Uudella tekniikalla varustettu uuni ei olisi tänne mahtunut. Uusissa säädöksissä edellytetään paljon puhdistus- ja suodatinlaitteita, koska krematorioiden päästöjä halutaan karsia. Erityisen ongelman aiheuttavat vainajien hampaiden amalgaamipaikat, joista koituu elohopeapäästöjä.

Kuljetukset nostaneet kustannuksia

Uusi krematorio tulee paitsi auttamaan kiireen ja elohopeapäästöjen vähentämisessä, myös laskemaan omaisille koituvia hautauskuluja.

- Kiireisimpinä aikoina vainajia on jouduttu kuljettamaan Jyväskylään, Seinäjoelle ja Poriin tuhkattaviksi, mikä on näkynyt hautaustoimiston laskussa. Vatialaan tuhkattavaksi kuljettaminen tulee huomattavasti halvemmaksi, hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen sanoo.

Vatialan uusi krematorio on tarkoitus rakentaa vielä tämän vuoden aikana. Sen valmistuttua pirkanmaalla pystytään tuhkaamaan kaikki oman maakunnan vainajat. Ulkopaikkakuntalaiset osallistuvat noin miljoona euroa maksavan laitteiston kustannuksiin korotetuilla tuhkaushinnoilla.

Lähteet: YLE Tampere