1. yle.fi
  2. Uutiset

Enemmistö Kymenlaakson kansanedustajista: Puolustusvoimain säästöesitys kohtuullinen

Hallituksen antaman esityksen mukaan Kouvolasta lakkautettaisiin Itä-Suomen sotilasläänin esikunta ja Kotkasta rannikkovartiosto. Osa Kymen vaalipiirin kansanedustajista pitää esitystä kohtuullisena ja keskittyisi jälkihoitoon. Toiset uskovat, että esitystä voidaan vielä muuttaa ahkeralla lobbauksella.

Perussuomalaiset
Varusmies tähtää rynnäkkökiväärillä maastossa.
Yle Kymenlaakso

- Epäilen, että tämä asia on nyt aikalailla päätetty. On monia paikkakuntia, joissa ollaan varmaan vieläkin pettyneempiä ja työpaikkamenetykset ovat suhteellisesti paljon suurempia, sanoo elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

Hän korostaa, että esitys on tehty Puolustusvoimain komentajan johdosta.

- Ihan Puolustusvoimain sisällä tämä asia valmisteltiin ja periaatteena oli puolustuskyky. Eli aluepolitiikka ei näytellyt tässä osaa, Häkämies painottaa.

Puolustusvoimauudistuksesta päätettiin jo hallitusohjelmassa eli säästötarpeet olivat tiedossa.

- Hallituksen ministerivaliokunta hyväksyi Puolustusvoimain johdon tekemän esityksen. Itse en ole tuon ministerivaliokunnan jäsen, sanoo Häkämies.

Huomio jälkihoitoon

Kristillisdemokraattien Sari Palm muistuttaa, että valtakunnallisesti tarkasteltuna Kymenlaakso säästyi pahimmalta.

- Oman alueen kannalta esitys oli kohtuuhyvä. Tämän kanssa voi elää, kun tiedostaa kustannus- ja säästötarpeet. Meidän oman alueen kannalta kipein kohta oli Kotka, sanoo Sari Palm.

Hän kertoo keskittävänsä aktiivisuutensa kuntauudistusasiaan, vaikka aikoo luonnollisesti seurata myös Puolustusvoimien säästösuunnitelmaa koskevaa keskustelua.

- Hereillä ollaan, mutta ennemmin tulisi paneutua lisävahinkojen torjuntaan, toteaa Palm.

SDP:n Sirpa Paatero on samoilla linjoilla, ja aikoo keskittyä tilanteen jälkihoitoon.

- Ensin haluan nähdä ne perusteet, miksi kyseessä on juuri Kotka ja miten valvonta itärajalla aiotaan toteuttaa. Ja jos ja kun esitys toteutuu, niin mitkä ovat ne toimet, joilla meidän alueelle voitaisiin saada valtiovallan puolelta vaihtoehtoisia työpaikkoja, listaa Paatero selvityksen alla olevia asioita.

Hän ei usko, että lobbauksellakaan voitaisiin saada suurta muutosta esitykseen.

- Nyt tulee pitää huolta siitä, miten nämä ihmiset siellä selviävät, Paatero korostaa.

Perussuomalaiset harkitsevat välikysymystä

Jari Lindström (ps) muistuttaa Palmin tavoin, että Kymenlaaksossa päästiin monia muita alueita helpommalla.

- Totta kai se on aina ikävää, kun nämä osuvat meidän muutenkin kärsineelle alueelle. Mutta jos katselee tätä kokonaisuutta, meidän alue pääsi aika vähällä, sanoo Lindström.

Itä-Suomen sotilasläänin esikunnan lakkauttaminen ei tullut Lindströmille yllätyksenä. Hän kuitenkin korostaa, että kyseessä on vasta esitys.

- Siihen pitää yrittää vaikuttaa. Tietoa saa kuuntelemalla ihmisiä, jotka näistä asioita jotain oikeasti tietävät. Täytyy myös itse pohtia, että mitkä olisivat ne ratkaisuvaihtoehdot, jotka voisi esittää, sillä säästöjä on joka tapauksessa tehtävä, Lindström huomauttaa.

Hän pitää perussuomalaisten väläyttämää välikysymystä kovana mutta perusteltuna aseena.

- Tämä on niin iso asia, että välikysymyksen avulla asia voidaan käydä perusteellisesti läpi. Tänään ryhmä päättää tehdäänkö välikysymystä vai ei, sanoo Lindström.

"Olen todella huolissani"

Perussuomalaisten Juho Eerola kertoo olevansa säästöesityksestä suorastaan tyrmistynyt.

- Olen todella huolissani, kun ajatellaan, että HaminaKotka Satama on niin suuri ja öljykuljetukset ja muu liikenne Suomenlahdella vain lisääntyy. Viime joulunahan satamassa oli vieraidenkin valtojen aseistusta, kun oli näitä Patriot-ohjuksia, Eerola kauhistelee.

Hän kertoo jo tiistai-iltana puoliksi pakottaneensa Jussi Niinistön varaamaan tilat tiedotustilaisuutta varten.

- Ja sanoin myös Jussille, että ilmoita nyt siinä tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaiset harkitsevat välikysymystä tästä aiheesta ja näinhän Jussi tosiaan ilmoitti, kertoo Eerola omasta panoksestaan.

Hän lupaa että tiedossa on kovaa lobbausta.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi