Hyppää sisältöön

Risto Isomäki hätkähdyttää ympäristoarvioillaan

Risto Isomäki uskoo ehkä satametrisiin merikäärmeisiin eikä edes nolostele asiaa. Kirjailija, tiedetoimittaja Isomäki yllättää myös ympäristöongelmien erilaisilla ratkaisuehdotuksilla.

Tieteis- ja tietokirjailija Risto Isomäki Aamu-tv:n vieraana 3. lokakuuta. Kuva: Yle

Risto Isomäen uusimmassa romaanissa Con rit etsitään valtavaa merikäärmettä Vietnamin vesiltä. Isomäki on lukioikäisestä asti tutkinut asioita, joille moni on kääntänyt selkänsä maineensa menettämisen pelossa. Romaanissaan Sarasvatin hiekkaa hän tuli ennustaneeksi melko lailla Fukushiman onnettomuuden tapaisen ydinturman, tarkoittamattaan. Joten miestä kannattaa kuunnella, varsinkin kun puhe kääntyy maailman ympäristöongelmiin.

- Ilmastonmuutos on totta, vaikka pakkanen paukkuu meilläpäin. Koko maapallo on kuitenkin lämpenemässä. Saamme varautua kireisiin talvilämpötiloihin ja koveneviin tuuliin, jopa hirmumyrskyihin, sanoo Isomäki.

Ilmiöitä ei tarvitse vain seurata vierestä. Isomäki neuvoo varautumaan pitkiin sähköttömiin kausiin ja varustamaan kodit entistä tehokkaammin eristein. Hämmentävin on kuitenkin Isomäen ohje hänen mielestään suurimman uhkan ratkaisuun.

- Jäämeren pohjasta purkautuva metaani vauhdittaa moninkertaisesti kasvihuoneilmiötä. Sitä vastaan voisi hyökätä alueella liikkuvien laivojen rikkipäästöjä lisäämällä, Isomäki viittaa kansainvälisen tutkimusyhteisön keksintöön.

.
.