Yhteistyö haastaa näyttelijät uudella tavalla

Kotkan ja Kouvolan kaupunginteatterit kokeilevat uudenlaista yhteistyötä. Osa päällystakki komedian näyttelijöistä tulee Kotkasta osa Kouvolasta. Ensi-iltaan yhteistuotanto tulee ensin Kotkassa ja sitten Kouvolassa.

Kouvola
Päällystakki oli sopiva näytelmä teatteriyhteistyölle.YLE / Juha Korhonen

Näytelmän ohjaa Kouvolan Teatterin Kaija Viinikainen ja lavastaa Kotkan Kaupunginteatterin Iita Torvinen. Viinikaisen mukaan yhteistyö antoi hyvää haastetta tekijöille.

- Kaikki ovat koko ajan lirissä ja tekevät koko ajan töitä. Tässä on myös paljon tätä, että tarvitaan hirveästi vaatteita ja peruukkeja. Se pisti tällaisen luovuuden ja nimenomaan tämän yhteistyön käyntiin, Viinikainen kuvailee.

Näyttelijät ovat innoissaan yhteisesityksestä. Ilmo Ranne Kouvolan teatterista kertoo, että molemmista teattereista oli tunkua yhteisesitykseen tosi paljon.

- Että anteeksi vain, että me ollaan tässä, Anne Niilola nauraa.

Yhteistyöstä hyviä tuloksia

Teatterijohtajien mukaan näyttelijöiden sekoittaminen on hyvä keino rikkoa rutiineja.

- Kun tuotantoja tehdään hieman poikkeuksellisissa olosuhteissa, tehdään uusien ihmisten kanssa tai törmäytetään kahta eri tekemiskulttuuria, siinä saattaa hyvässä tapauksessa syntyä jotain uutta ja hienoa, Kotkan Kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen sanoo.

Kouvolan Teatterin johtaja Henrik Timonen muistuttaa yleisönkin saavan osansa näyttelijöiden innostuksesta.

- Yleisö saa sekä Kotkassa että Kouvolassa uusia näyttelijöitä esityksiin ja myöskin esityksen, jota muulla tavalla ei olisi ehkä tuotettu, Timonen kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso