1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Antin Euroviisublogi - "Iltayhdeksän huumaa" 10.2."

Kouvolalainen Euroviisu-asiantuntija Antti Salmela seuraa Suomen matkaa kohti toukokuisia Euroviisuja. Antti analysoi Uuden Musiikin Kilpailua Suomessa, seuraa muiden maiden karsintoja ja raportoi lopuksi toukokuussa kisan keskipisteestä Azerbaidzanista.

Antti Salmela Kuva: Martti Heikkinen

Ei kahta ilman kolmatta. Tänään luvassa siis UMK-televisiointien merkeissä kolmas jakso tästä moninaisia mielipiteitä kirvoittaneesta uutuudesta. Kuusi toivorikasta artistia saa kuulla tuomaristolta päätöksen jatkopaikkansa ja klubikeikalle pääsynsä suhteen. Tänään raadin eteen nousevat seuraavat UMK-ehdokkaat:

VILLE EETVARTTI - Lasikaupunki (Sariola, Myllyvirta, Pekkarinen)

Kappale joka paranee joka kuulemalta. Uusi, astetta tykimpi sovitus paransi biisin mahdollisuuksia todella paljon! "Suomen Coldplay"-vertauksiin Ville Eetvartti lienee jo tottunutkin. Toivottavasti tämän kappaleen tulkinta toimii livenä levyversion tavoin? Tässä on suuren maailman kaikua ja tähän "Lasikaupunkiin" tekee mieli palata uudestaankin. LASINKIRKKAASTI JATKOON!

"...nähdäänkö me koskaan, koskaan, en ilman sinua unta saa..." (VIISI TÄHTEÄ)

FREEMAN & UUSI FANTASIA - Noitanainen (Friman, Kroko-Roc, Street Kobra, Ercola, Mariska, Uusi Fantasia)

Uuden Musiikin Kilpailun kokemusrikkain sekä taatusti suuren yleisön silmissä tunnetuin artisti, Leo Friman tarjoaa meille "uudella fantasialla" höystetyn tarinansa Noitanaisesta. Kivasti rullaava discobiisi omaa ehdan CAMP-hengen ohessa myöskin kosolti hittipotentiaalia. Ovatkohan Freeman, Uusi Fantasia sekä lumoava "Noitanainen" kuitenkaan oikeassa paikassa? Jää nähtäväksi!

"...taas taikavoimillansa lumoaa noitanainen, enkä mä vastaan panna voi..." (NELJÄ TÄHTEÄ)

LEOLA - Rytmit rikkoutuu (Eskola)

Kiva, raikasääninen solisti ja helposti rullaava biisi. Tämäkin ehdokas paranee joka kuulemalla ja jää vaivaamaan mieltä. Kokoonpano on oikein tervetullut lisä niin tähän kilpailuun kuin musiikin ystävien soittimiinkin.

"...rytmit kun rikkoutuu, mä lennän ja painovoima lannistuu"... (NELJÄ TÄHTEÄ)

AURA PINEDA - Kunpa vois (Anttila, Mustonen)

Herkkää, haurasta ja intiimiä. Aura Pinedalla on sielua. Ja itse sävelmäkin on kisan ehdotonta parhaimmistoa. Hyvin elämänmakuinen ja aito vaikutelma. Herkempää ihan itkettää."Kunpa vois" on pienisuuri HELMI. Arjestakin voi ammentaa tarpeeksi suurta. TOIVOTTAVASTI JATKOON!

"...kunpa vois vähän matkaa nähdä eteenpäin, ootko vielä vuoden päästä mun vierelläin..." (VIISI TÄHTEÄ)

KAISA VALA - Habits of Human Beings (Vala, Arnberg)

Nyt pääsee tanssimaan! Tanssilattialla koetaan joensuulaislähtöisen Kaisa Valan ajan kuvaa. Hieno, omanlaisesti rakenneltu kokonaisuus joka ei haihdu mielestä vähällä. Toivottavasti lavaesiintymisestäkin löytyy ainakin hyppysellinen heittäytymistä. Tätä ei vain ole tehty esitettäväksi jakkupuvussa.

"...human beings...la-la-la-la-la-la-la"... (VIISI TÄHTEÄ)

ICONCRASH - We are the night (Peuhu, Winston, Juntunen, Toivonen, Mattila)

Kokoonpano jonka edellisen studioalbumin nimi on kymenlaaksolaisille melkoisen tuttu: "Inkeroinen". Tummanpuhuva UMK-biisi lukeutuu kilpailussa ennakkosuosikkien joukkoon. "We are the night" onkin kaikessa positiivisessa melodramaattisuudessaan sangen kiehtova musiikillinen matka. Matka joka sitoo yhteen mennyttä ja tätä päivää. Tulevaisuus on vielä Iconcrashille avoinna. Perjantaina nähdään jatkaako yhtye matkaansa kilpailussa? Ja 25.2. olemme viisaampia sen suhteen että onko heillä edessään myöskin Bakun matka?

"...we are, we are, we are the night..." (NELJÄ TÄHTEÄ)

Tämä ilta on sävelmien puolesta mielestäni todella korkeatasoinen. Viime viikollahan saimme sanoa UMK- jäähyväiset kahdelle ehdokkaalle. JARI & TAIKA sekä KIRAHVI NIMELTÄ TUIKE putosivat ohjelman lopussa jatkosta.

Tämä toinen, tasaisempi erä herättää kysymyksiä: Onko pakko luopua kahdesta ehdokkaasta? Voisikohan koko kuusikon saada jatkoon? Kaikki kuusi omaavat mielestäni potentiaalia. Mutta vain yhdestä on lopulta Bakuun saakka. Tuomaristonkaan tehtävä ei ole vaivaton. Ja viisaita valintoja toivomme varmastikin kaikki. Seuraava osuus UMK:ssahan on ns. klubikeikkavaihe. Mutta mennään siihen myöhemmin.

Tämä talvinen viikonvaihde on jälleen euroviisujen suhteen oikein tapahtumarikas. Erinäisten alkukarsintojen ohessa Norja, Islanti ja Unkari valitsevat varsinaisen viisunsa Azerbaidzaniin. "Viisuaktiiveilla" on siis todelliset ONNENPÄIVÄT! Suomenkin tv:ssä perjantaisen UMK:mme lisäksi päästään nauttimaan jälleen rakkaan länsinaapurimme euroviisuhuumasta: Lauantaina FST5-kanavan välityksellä pääsemme suoraan Göteborgin Melodifestival-lähetykseen mukaan! Pohjoismaista viisuhuumaa luvassa siis sekä perjantaina että lauantaina iltayhdeksän aikaan. Oi näitä aikoja! :)