Kuljetuskoptereita joudutaan odottamaan edelleen

Puolustusvoimat joutuu odottolemaan uusia NH90-kuljetushelikopteireitaan ennakoitua pidempään. Suomeen tilattiin koptereita 20, joista käyttöön on saatu toistaiseksi vasta 12. Koptereiden piti saapua jo vuonna 2008 ja sittemmin sopimusmuutoksen myötä viime vuoden lopulla.

Teksti-TV Kymenlaakso
Helikopteri NH90, Utti
Helikopterit eivät päässeet lentämään Utissa vielä maanantaina Islannin tuhkapilven vuoksi.Eijaleena Martikainen/YLE

Nyt uudesta aikataulusta neuvotellaan jälleen. Kaupallinen neuvos Arto Koski Puolustusministeriöstä arvioi, että neuvottelut uudesta toimitusajasta venyvät kesäkuulle. Hän ei osaa arvioida, milloin loput koptereista saadaan käyttöön.

Toimitus on myöhästynyt muun muassa suomalaisten erityisvaatimuksista laitteiston suhteen. Koptereiden toimintakykyä on ollut tarkoitus parantaa erityisesti öisin ja matalalla lennettäessä.

Koski kertoo, että Suomi lentää NH90-helikoptereilla ylivoimaisesti eniten koko maailmassa. Koptereita käytetään enimmäkseen kuljetus- ja pelastustehtäviin. Tällä hetkellä käytössä olevilla koptereilla tehtävistä voidaan hoitaa noin 90 prosenttia, Koski arvioi.

NH90-kuljetushelikoptereita on Kouvolan Utissa tällä hetkellä 12. Kosken mukaan 13. kopterin vastaanotto on loppusuoralla.

Lähteet: YLE Kymenlaakso