1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Mars hohtaa helmikuun tähtitaivaalla

Helmikuun kirkas sää on saanut monet tähyämään tähtitaivaalle, joka tarjoaa paljon katsottavaa. Nyt muun muassa punaisena hehkuvan Mars-planeetan näkee paljain silmin.

Planeetta Mars Hubble-avaruusteleskoopin kuvaamana. Kuva: Robesus Inc

Pakkasjakso toi esille tähtitaivaan, jonka ihmeitä pääsi helmikuun alussa katselemaan pitkän pilvisen jakson jälkeen. Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinenkin ihmettelee mielenkiintoisten kohteiden runsautta.

- Yksi helppo kohde on taivaan kirkkain tähti Sirius, joka on melko lähellä meitä eli vain 8,6 valovuoden päässä. Jos se olisi samalla etäisyydellä kuin aurinko, se olisi 22 kertaa kirkkaampi.

Kämäräisen mukaan tähtiharrastajat ovat panneet merkille myös kirkkaina loistaneet Jupiter- ja Venus-planeetat. Kuu lipui niiden ohi muutaman vuorokauden aikana, mikä oli näyttävä luonnonnäytelmä.

- Helmikuussa on sikäli erikoinen tilanne, että taivaalla voi havaita peräti kuusi planeettaa. Ainoastaan Neptunus ei näy. Esimerkiksi punaisena hohtavan Marsin voi nähdä paljain silmin kello 23 aikoihin lounaisella taivaalla.

Tähtitaivaan ilmiöt kiinnostavat ihmisiä. Tämän ovat saaneet huomata myös lahtelaiset tähtiharrastajat. Tähtitorni auki joka kuukauden ensimmäisenä arkiperjantaina.

- Esimerkiksi viime perjantaina oli todella hyvä sää tähtien katseluun. Tähtitornissa kävi 86 ihmistä kahdessa tunnissa, kovasta pakkasesta huolimatta, Kämäräinen kertoo.

Markettikaukoputkella harrastuksen alkuun

Moni tähtien katselija haaveilee omasta kaukoputkesta. Viime vuosina niitä on myyty jopa marketeissa kohtuuhintaan. Marko Kämäräinen tietää, että hintojen laskeminen ja myyntipaikkojen laajentuminen ovat herättäneet epäilyksiä kaukoputkien toimivuudesta.

- Ostin markettikaukoputken, mikä on ihan hyvä peli esimerkiksi tähtiharrastuksen aloittamiseen. Sillä voi katsella vaikka kuuta, jonka kraatereissa riittää ihmettelemistä. Kaukoputkeen voi myös liittää digipokkarin ja harrastaa tähtivalokuvausta.

Marketeissa myytävät kaukoputket nousivat esille myös Riihimäen Lopella Suomen huippuharrastajien tapaamisessa.

- Esitelmöitsijä kysyi paikallaolijoilta, kuinka monella on markettikaukoputki. Lähes kaikki nostivat käden ylös, Kämäräinen naurahtaa.