1. yle.fi
  2. Uutiset

Savon Sotilassoittokunta on puolustusvoimien soiva käyntikortti

Savon Sotilassoittokunta harjoittelee kevään ohjelmistoaan antaumuksella lakkauttamissuunnitelmista huolimatta. Itä-Suomen sotilasläänin suurin orkesteri esiintyy ahkerasti ja toimialue ulottuu Haminasta aina Joensuuhun saakka.

orkesterit
Savon Sotilassoittokunnan kapellimestari Jarkko Aaltonen Mikkelistä.
Savon Sotilassoittokunnan kapellimestari Jarkko Aaltonen Mikkelistä.YLE / Jarkko Aaltonen

Savon Sotilassoittokunnan kapellimestari Jarkko Aaltonen tunnustaa, että soittajan käsi vapajaa sokkiuutisen jälkeen. Mies kuitenkin lupaa, että yksikään konsertti tai keikka ei siirry huonojen uutisten takia. Orkesteri esiintyy ahkerasti; esimerkiksi tänä vuonna kalenteriin on kirjattu 148 esiintymistä.

Musiikkiyliluutnantti Jarkko Aaltonen astui sotilassoittokunnan johtoon vajaa vuosi sitten. Mies kehuu surutta orkesteriaan ja soittajien ammattitaitoa.

- Minulla on todella hieno instrumentti käsissäni, motivoitunut moniosaajien joukko. Sotilassoittokunta on Itä-Suomen sotilasorkestereista suurin. Soittotoiminta-alue ulottuu aina Haminasta Joensuuhun ja Lappeenrannasta Lahteen.

- Soittajat ovat ammattimuusikoita. Mikä meidät sitten erottaa siviilimuusikoista, on ainakin se, että kaikki ovat juosseet töihin tullessaan 2 600 metriä Cooperin testissä. Ja onhan meillä vähän lyhyemmät hiukset kuin siviiliorkestereissa olen tottunut, nauraa musiikille omistautunut mies.

Soittokunta puolustaa Savon Prikaatin perinnettä

Savon Sotilassoittokunnalla on pitkät perinteet, sillä se perustettiin alunperin Kouvolaan Porin Jalkaväkirykmentin soittokunnaksi jo 1918. Sotavuosien jälkeen soittokunta siirrettiin Mikkeliin, jossa se on toiminut siitä lähtien - ensin Mikkelin Varuskuntasoittokunnan nimellä ja vuodesta 1990 Savon Sotilassoittokuntana.

- Pitkät perinteet kuuluvat orkesterin soitannossa. Mehän kannamme täällä viimeisinä Savon Prikaatin perinteitä, ja prikaatin juuret taas ulottuvat 1700-luvulle. Orkesterin yhteishenki kumpuaa varmasti tietynlaisesta joukko-osastoylpeydestä ja perinteiden vaalimisesta.

Soittokunta on puolustusvoimien soiva käyntikortti. Alueella toimii noin 200 maanpuolustusjärjestöä ja -yhdistystä, ja monesti soittokunta on puolustusvoimien ainut tapa näkyä yhdistysten ja järjestöjen arjessa, muistuttaa kapellimestari.

- Me olemme haluttuja esiintyjiä. Jos soittokunta alueella lakkautetaan, se jättää aukon itäsuomalaiseen kulttuurielämään. Moni muusikoistamme toimii myös teatterimuusikkona, soittaa kaupunginorkesterissa ja tekee opetustyötä lasten ja nuorten parissa.

- On hirveän surullista, jos oman kylän poikia ei esiintymislavoilla tai teatterimontussa tulevaisuudessa nähdä soittamassa, summaa Savon Sotilasoittokunnan kapellimestari Jarkko Aaltonen.

Lähteet: Yle Etelä-Savo

Lue seuraavaksi