Verenluovuttajia tarvitaan heti

Kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan pikaisesti verenluovutukseen verihiutalevarastojen hupenemisen vuoksi. Verta kannattaa luovuttaa heti perjantaina, jotta verihiutaleita saadaan potilaille viikonlopuksi ja maanantaiksi.

Teksti-TV Lappi
Tyhjiä veripusseja SPR:n veripalvelussa.
Sairaalat tarvitsevat pikaisesti verivalmisteita kaikista veriryhmistä.Arja Lento / YLE

Verihiutaleiden käyttöaika on vain viisi vuorokautta, joten verihiutaleita ei voida kerätä varastoon. Verta säännöllisesti 2-3 kertaa vuodessa luovuttavat ovat avainasemassa varmistamassa verivalmisteiden jatkuvaa saatavuutta.

Yhteen verihiutalevalmisteeseen tarvitaan neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet eli verihiutalevalmisteisiin tarvitaan joka viikko tuhansia luovuttajia. Syöpäpotilaiden lisäksi verihiutaleita tarvitsevat myös leikkauspotilaat ja onnettomuuksissa loukkaantuneet.

Kuka voi luovuttaa?

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18-65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Vilustuminen eli flunssa on väliaikainen luovutuseste. Kuumeettoman, lieväoireisen ylähengitystieinfektion eli kurkkukivun, nuhan ja yskän jälkeen voi luovuttaa verta, kun oireet ovat menneet ohi ja luovuttaja tuntee vointinsa hyväksi.

Jos flunssan yhteydessä kuume nousee yli 38 asteeseen, on verenluovutus mahdollista aikaisintaan 2 viikon kuluttua paranemisesta. Myös sairausloman tai lääkityksen, esimerkiksi antibioottikuurin, loppumisesta tulee olla kulunut 2 viikkoa.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta, ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Rovaniemen veripalvelu on avoinna perjantaina kello 11-16.

Testaa netissä

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8-17). Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.

Vuosittain noin 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Rovaniemen veripalvelu on avoinna perjantaina kello 11-16.

Lähteet: YLE Lappi