Hangessa haaveillaan puutarhasta

Talvellakin voi tehdä puutarhatöitä. Puutarhapäiväkirja, edellisvuosien kuvat ja puutarhalehdet siivittävät aatokset vehreään ja vihreään kesään ja unelmien puutarhaan. Talvella tehdyt valmiit suunnitelmat auttavat silloin kun lumi sulaa ja puutarhan työstäminen alkaa.

puutarhanhoito
Kuvassa pensasruusu punaisessa loistossaan.
YLE / Anssi Leppänen

Saila Routio kehottaa katselemaan edelliskesänä omasta puutarhasta otettuja kuvia, joita silmäilemällä muistaa mitä puutarhassa kasvoikaan. Mutta kuviakin parempi keino on pitää puutarhapäiväkirjaa.

- Siihen voi kirjoittaa havaintoja puutarhastaan. Esimerkiksi keväällä, että tuossa kohtaa on liian vähän tulppaaneja. Näin muistaa syksyllä istuttaa niitä lisää, Saila Routio kertoo.

Puutarhapäiväkirjan selailu ja tutkiminen kuulukin Roution mukaan juuri talven tunteihin. Merkintöjen perusteella nyt talvella voi tehdä listaa niistä töistä, joista keväällä voi puutarhatyöt aloittaa.

Unelmien puutarha - etsi kuva ja kävele

Routio antaa ohjeen innokkaille puutarhaharrastajille, että näin talvella pitäisi selata puutarhalehtiä ja -kirjoja. Niistä kannattaa etsiä kuva sellaisesta puutarhasta, joka miellyttää silmää. Sen jälkeen voit kävellä kuvan kanssa pitkin lumista pihamaata ja mallailla mihin samankaltaisen kohdan voisi tehdä.

- Paras aika puutarhan yleissilmäykseen on silloin kun lumet sulaa. Silloin ei kasvustot häiritse ja kaikki on litassa, niin näkee maanmuodot, maisema-arkkitehti Saila Routio sanoo.

Liian isoa palaa kerrallaan ei kannata napata vaan suunnitella alkuun vaikka parinkymmenen neliömetrin suuruinen alue ja jatkaa siitä eteenpäin.

- Ei puutarha yhden kevään synny vaan se vaatii monta vuotta. Jopa kymmeniä vuosia, muistuttaa puutarhakirjojakin kirjoittanut Saila Routio.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala