Hyppää sisältöön

Lumen alta pilkistää ennätysmäärä alppiruusun nuppuja

Ruusujen kukinnasta näyttäisi tulevan paras vuosikausiin Mustilan Arboretumissa. Satoihin kasvilajeihin voi ensi kesänä tutustua myös audio-opastuksen avulla.

Mustilan Arboretumissa odotetaan ruusujen kukinnan olevan ensi kesänä paras vuosikausiin. Kuva: Yle / Kirsi Partanen

Mustilan Arboretum viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhlavuottaan. Elimäellä kasvava 12 hehtaarin puupuutarha tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista.

Kukinta lupailee hyvää kesää

Arboretumin toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen kävelee talvisessa puutarhassa tyytyväisenä. Ruusujen kukinnasta näyttäisi tulevan paras vuosikausiin, ja kesää voi odotella hyvillä mielin. Lajikkeita on valtava määrä ja vaikka yleiskukinta jäisi vaisuksi, toiset lajit paikkaavat tilannetta. Tarhan vanhimmat ruusupensaat ovat peräisin 1910-luvulta ja sitkeimmät ovat kestäneet jopa 40 asteen pakkasia.

- Paikan idea on siinä, että täällä seuloutuvat ne lajit, jotka kestävät kovia pakkasia, Jukka Reinikainen sanoo.

Lumen alta pilkottavat ruusunuput ovat suurinpiirtein peukalonpään kokoisia, osalla lajeista vielä isompia. Lehtisikermiin on kasvanut runsaasti nuppuja viime kesän lämpimien säiden ja loppukesän sateiden vuoksi.

Audio-opastus kertoo kasveista kansantajuisesti

Yksi juhlavuoden uutuksista Arboretumissa on audio-opastus, joka on tarkoitetttu varsinkin puistossa omin päin kulkeville ryhmille. Kasvilajeja esitellään neljällä eri kielellä, ja opastuksen voi tilata esimerkiksi puhelimeen tai mp3-soittimeen. Tavoitteena on tehdä 500 kasville selostus ensi kesäksi.

- Emme halunneet tästä paikasta mitään kylttiviidakkoa, ja kuitenkin ihmiset haluavat tietää katselemistaan kasveista, Reinikainen toteaa.

Jopa 700 kasvilajilla on nimikyltit, mutta audio-opastuksen tarkoituksena on kertoa kasvista hieman kansantajuisemmin. Mukana auttamassa on Arboretumin ystäväyhdistys, johon kuuluu laaja joukko kasvialan asiantuntijoita.