1. yle.fi
  2. Uutiset

Ampumahiihtäjät tähtäävät Kurvisen tauluihin

Maailman parhaat ampumahiihtäjät tähtäävät kisoissa liperiläismiehen keksintöön. Ilmo Kurvinen kehitteli kolmekymmentä vuotta sitten ampumataululaitteiston, joka on osaltaan vaikuttanut ampumahiihdon suosioon.

ampumahiihto
Ampumataulua kootaan.
YLE / Riikka Heikkilä

Ilmo Kurvisen kehittämät ampumataulut ovat käytössä myös viikonloppuna Kontiolahden maailmancupkilpailussa. Painovoimaa hyödyntävän mekaanisen taululaitteen hän kehitteli toimiessaan maajoukkueen hierojana.

- Ampumahiihtäjien kanssa kun kierreltiin maailmaa, niin tuli tarve tämmöiseen, ja sitten se vaan kerta kaikkiaan piti toteuttaa, Kurvinen muistelee.

Ampumahiihtokisojen taulut on sähköistetty, jolloin hudit ja kudit saadaan välitettyä suoraan televisioruudulle. Keksijä uskoo, että tekniikka ja uudet taulujärjestelmät ovat kasvattaneet ampumahiihdon suosiota.

- Ampumahiihto on tullut televisiolajiksi. Tulokset näkyvät heti, eli tuliko osuma vai ei. Pahvitaulujen aikaan tuloksia odotettiin seuraavaan päivään. Muistan, kun oltiin Italiassa maailmancupeissa, niin tulokset tulivat seuraavan päivän iltana.

Myös optiset ammuntajärjestelmät tulevat

Ampumataulut valmistetaan Liperin Ylämyllyllä. Tauluja on tehty noin 7 000, ja niitä on viety yli 30:een maahan. Entisessä varuskuntarakennuksessa toimivan Suomen Biathlonin liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa.

- Ensimäinen erä, joka toimitettiin, oli 16 taulua Jurvaan. Silloin ajattelimme, että jos saamme sata taulua myytyä, niin olemme omillamme. Mutta on sitten vähän enemmän tullut myytyä, Ilmo Kurvinen toteaa.

Kurvinen uskoo, että urheilurintamalla innostutaan myös yrityksen kehittelemistä ekoaseista. Yrityksen laserase hyväksyttiin jo Lontoon olympialaisten viisiotteluun.

- Kyllä kehitys tulee olemaan se, että mennään optisen ammunnan suuntaan. Se on turvallista, ja sitä voidaan viedä paikkoihin missä ruuti- ja luotiaseilla ei voi ampua. Se on vain ajan kysymys, projektipäällikkö Jaakko Karjomaa toteaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä

Lue seuraavaksi