Nykykokki surffaa ruokaohjeiden viidakossa

Yksi seuraa ruokaa valmistaessaan keittokirjan ohjetta tiukasti, kun toinen säveltää ja heittää keitokseen surutta aineksia fiiliksen mukaan. Ammattilainen rohkaisee kokeilemaan uutta, mutta toppuuttelee jättämään jotkut ruokalajit rauhaan.

resepti
Paistettu lohi punaviinikastikkeessa perunaruusukkeiden keskellä. Parsannuppuja.
YLE / Ari Vihanta

Isoäidin aikaisissa keittokirjoissa annettiin hyvin seikkaperäisesti neuvoja hellan ääreen. Osa aineksista saattoi olla vaikeasti saatavilla ja mausteiden määräkin nykyistä rajoitetumpi. Näitä kirjoja on kuitenkin vaalittu ja siirretty perintönä sukupolvelta toiselle.

Vanhat reseptit saattavat nykykeittiössä hieman huvittaakin, mutta hiirenkorvilla olevat kotitalousoppaat kertovat niiden olleen käyttäjilleen todellisia aarteita.

Nykykokin ei tarvitse tyytyä yhteen tai kahteen keittokirjaan, sillä ruoka-ohjeita ovat lehdet ja netti väärällään. Perinteisten keittokirjojen ääreltä on siirrytty surffailemaan makujen maailmaan netissä, jossa perinteiset reseptit jatkavat elämäänsä uusilla höystöillä.

Puolivalmisteet ovat sallittuja

Ruokablogit ja netistä löytyvät reseptit innoittavat ihmisiä mitä erilaisimpiin kokeiluihin. Etnisten vaikutteiden myötä voi hyvinkin sanoa, että pistelemme poskeemme fuusioruokaa. Eksotiikan ja makuelämysten lisäksi nykyisissä ruokaohjeissa halutaan usein myös helpottaa ruuanlaittoa.

Oulun palvelualan opiston ravitsemuksen lehtori Vaula Koivusaaren mukaan reseptiikka on muuttunut paljon aikojen saatossa. Kun aiemmin ruoka-aineita jouduttiin käsittelemään ihan alusta asti, nyt ruuanlaitossa apuna ovat puolivalmiit tuotteet.

- Enää ei nyljetä kanoja tai vastaavaa. Puolivalmisteet nopeuttavat ruuanlaittoa huomattavasti, siinä mielessä ruuanlaitto on yksinkertaistunut.

Osassa ruokaohjeista haisee palaneen käry

Vaula Koivusaari tunnustautuu ahkeraksi nettiruokareseptien metsästäjäksi. Hän kehottaa kuitenkin katsomaan sivuja sillä silmällä, mitkä ovat luotettavia, ja missä haisee palaneen käry.

- Jonkin verran on joskus hyvä olla alan tuntemusta, jotta voi tulkata, mikä resepti toimii ja mikä sitten ei.

- Netin kautta vasta-alkajat ja sellaiset, jotka eivät ole alalla, niin pystyvät loihtimaan hienoja ateriakokonaisuuksia.

Jotkut perinteet on hyvä säilyttää

Ruokaa kohtaan koettujen ennakkoluulojen Koivusaari katsoo osin hälvenneen. Ihmiset ovat valmiita maistamaan. Rinnakkain käytetään vaihtelevasti sekä etnisiä että perinteisiä tuotteita. Ruuat kannattaa pitää kuitenkin omina kokonaisuuksinaan.

- Ei välttämättä sekoiteta puolukkaa ja soijakastiketta keskenään, mutta omanaan ehkä enempi.

Mutta juuri kommelluksista saavat alkunsa monet ruokalajit. Silloin kun laitetaan ruokaa ja jokin osa puuttuu, mietitään millä sen voi korvata.

On kuitenkin yksi asia minkä Vaula Koivusaari soisi jätettävän rauhaan ilman reseptimuunnelmia.

- Toivoisin, että meidän jouluruokien perinne jatkuisi muuttumattomana: pitäytyisimme vanhoissa ohjeissa - siinä mitä on suomalaisuus. Opetan, että pyrkikää tekemään jouluruuat kuten isoäitinne on teidän äidillenne opettanut. Tällä tavalla suvun jatkumo menisi eteenpäin.

Lähteet: YLE Oulu / Päivi Annala