1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. silmälasit

Nykylaseilla näkee paremmin kuin pullonpohjilla

Nykyiaikaisen teknologian ansiosta vahvatkin silmälasit ovat litteät. Viidessätoista vuodessa rillit ovat kaunistuneet, keventyneet ja käyneet aiempaa helpommaksi käyttää.

Kuva: Yle / Juha Peltoperä

Silmälasien yleisimmät vahvuudet ovat -1, -2, -7 ja -10. Optisen alan tiedotuskeskuksen projektijohtaja Taru Korjan mukaan laseja voi tehdä rajattomasti eri vahvuuksilla. Laseja voidaan tehdä jopa vahvuuksiin 20 ja 30 sekä miinuksen että plussan puolelle.

Edes suurten voimakkuuksien lasit eivät ole enää paksuja, niin sanottuja pullonpohjalaseja. Uusiin silmälaseihin rakennetaan keskelle linssiä syvennys, jolla syntyy riittävä taittovoima. Vahvojen lasien takana silmät näyttävät kuitenkin todellista kokoaan pienemmiltä.

- 15 vuotta sitten ei olisi voitu uneksiakaan silmälasilinsseistä, jollaisia nykyään on. Erityisesti vahvat voimakkuudet, 10 dioptrian molemmin puolin, ovat kehittyneet valtavasti. Lasit ovat aiempaa kauniimpia, kevyempiä ja helpompia käyttää. Puhumattakaan siitä, että niillä näkee paremmin kuin 20 vuotta sitten tehdyillä linsseillä.

Kaikkia silmän virheitä ei voi korjata

Näköä voidaan korjata leikkauksella tai käyttämällä silmälaseja ja piilolinssejä päällekkäin, mutta haitat ovat Taru Korjan mukaan hyötyjä suuremmat. Hänen mukaansa joissakin tapauksissa korjaava optiikka voi parantaa näköä, mutta jos korjaavia välineitä on useita, näön tarkkuus voi heikentyä.

Joissakin tapauksissa näkökyvyn korjaaminen on mahdotonta.

- Jos silmän sarveiskalvon etupinnassa on virhe, esimerkiksi sairaus tai arpi, se ei ole laseilla korjattavissa. Silmänpohjan vamma on saattanut rikkoua myös silmänpohjan ja sitä lasit eivät korjaa.

Pyöreistä ja paksuista pullonpohjalaseista päästiin eroon vasta 1990-luvulla. Pullonpohjia voidaan teknologian kehityksestä huolimatta vielä tehdä.

- Vanhalla teknologialla saadaan reunapaksuutta pari senttiä. Nykymateriaaleilla linssin taitekerroin saadaan korkeaksi, jotta laseista saadaan kauniita ja kevyitä käyttää, Korja kertoo.