Iron Sky valloittaa ensin Berliinin, sitten maailman

Suomalaisten elokuvatekijöiden monivuotinen ponnistus on vihdoin valmis. Scifi-komedia Iron Sky on Suomen kallein ja eniten erikoistehosteita sisältävä elokuva. Avaruusnatsit nähdään valkokankaalla ensimmäistä kertaa Berliinin elokuvajuhlilla.

Kotimaa
Maalaus jossa sivuvaunumoottoripyörä kiitää karussa maisemassa.
Iron Skyn karua maisemaa.Jussi Lehtiniemi/ironsky.net
A Nazi spacecraft from the film.

Viime hetkiin saakka elokuvan teossa häärinyt erikoistehostetuottaja Samuli Torssosen tunnelmat ensi-illan alla ovat hieman epäuskoiset.

- On tullut tehtyä niin paljon hommia. Ehkä alan tajuamaan sitten kun katsellaan sitä elokuvaa Berliinissä, että se on vihdoin valmis.

Ohjaaja Timo Vuorensola teki viimeiset hienosäädot elokuvaan tällä viikolla.

- Minulla on raapiva tunne aivoissa. En tiedä onko se paniikki vai pelko vain jännitys. Seuraavan parin päivän aikana se selviää.

Rautataivas syntyi innosta, sitkeydestä ja yhteistyöstä

Alussa oli Star Trek -avaruusseikkailun fanin into. Star Wreck -parodioita syntyi sitä mukaa, kun tamperelainen Samuli Torssonen keksi uusia teknisiä hienouksia. Vuonna 2005 porukalta valmistui jo kokoillan elokuva, joka keräsi miljoonia ja taas miljoonia katsojia netissä.

Seuraava hyppäys oli jo valtaisa: Torssonen ja Timo Vuorensola kumppaneineen alkoi tehdä kansainvälistä elokuvaa 7,5 miljoonan euron budjetilla.

Fanit mukana alusta asti

Samuli Torssonen ja Timo Vuorensola haluavat erityisesti kiittää Blind Spot Picturesin tuottaja Tero Kaukomaata, joka uskoi tamperelaisheppujen hulluun ideaan ja hankki sille suomalaisittain ennennäkemättömän rahoituksen.

Myös elokuvan fanit, nettiyhteisö rahoitti elokuvaa peräti miljoonalla eurolla. Fanit ovat auttaneet myös tarinan kehittämisessä, kuvauksissa ja elokuvan markkinoinnissa. Yhteisöllinen tekeminen on sujunut niin hyvin, että aiheesta on tekeillä kirja, joka julkaistaan vielä tänä keväänä.

- Me saimme yhteisön messiin ja he halusivat rahoittaa tätä. He ovat lisäaivot leffanteossa, Vuorensola kuvailee.

”We come in Peace”

Iron Sky on poliittisen satiirin sävyttämä synkkä komedia, joka kertoo toisen maailmansodan jälkeen kuuhun paenneista natseista, jotka palaavat maan pinnalle vuonna 2018. Väitteistään huolimatta natsien aikeet ovat kaikkea muuta kuin rauhallisia.

Jarmo Puskala keksi saunan lauteilla idean, jonka pohjalta alkuperäisen tarinan kirjoitti tamperelaiskirjailija Johanna Sinisalo. Tarinasta muokatun käsikirjoituksen vetovoimaa testataan ensimmäistä kertaa lauantaina.

Elokuvassa on luvassa suomalaiskatsojille erityinen huumorikoukku, jota Torssonen ja Vuorensola eivät suostu paljastamaan etukäteen.

Kansainvälistä tohinaa

Suomalais-saksalais-tiesminkämaalainen elokuva on aidosti kansainvälinen. Elokuva on kuvattu mm. Saksassa ja Australiassa.

- Varmaan kaikesta hulluinta oli, kun suljimme Frankfurtin pääkadun ja räjäytimme sen. Se oli myöskin kauhean hauskaa, Vuorensola nauraa.

Erikoistehosteet on tehty Tampereella, jossa Energia Procuctionsin toimistossa höyrysi parhaillaan viitisenkymmentä tietokonetta vaativien erikoistehosteiden kimpussa.

Star Wreck -elokuvat on levitetty pelkästään internetissä. Nyt ison rahan myötä Iron Skyn levitys ei ole enää tamperelaisten käsissä, joten se, nähdäänkö elokuvaa jossain muodossa netissä, on vielä auki.

Berliinissä on näytön paikka

Timo Vuorensola hyppi innosta, kun hän kuuli elokuvan pääsystä Berliiniin.

- Se kuuluu Berliiniin. Se on kuvattu osittain siellä ja se käsittelee sellaista asiaa, mikä on saksalaisille kipeä. Se osoittaa Berliinin festivaalien valitsijakunnalta todella suurta rohkeutta, että he ovat nimenomaan halunneet järjestää meidän ensi-illan siellä. Se on todella suuri kunnia meille.

Levitysoikeudet on myyty liki 30 maahan ja uusista markkina-alueista neuvotellaan. Berliinissä ratkeaa moni asia, esimerkiksi se, koska elokuva nähdään Pohjois-Amerikassa. Vuorensolan mielestä on hyvä enne, että ensi-illan liput menivät kuumille kiville.

Suomessa alkaa maaliskuussa kiertue, jossa elokuvaa esitellään eri paikkakunnilla. Tampereella järjestetään maaliskuun lopulla suuren luokan gaalaensi-ilta ja varsinainen elokuvalevitys alkaa huhtikuussa mm. Suomessa, Saksassa, Englannissa ja Puolassa.

Lähteet: YLE Tampere / Kirsi Matson-Mäkelä