Kuopiolaispyöräilijä ihmevoltilla maailmalle

Kuopiolainen BMX-pyöräilijä Antti Rissanen teki viime kesänä cash roll -voltin dirt-pyörällä tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Harvinainen hyppy saatiin videoitua ja siitä alkoi nuoren miehen maailmanvalloitus. Hypystä tehty video poiki yhteistyön puolalaisen pyörämerkin kanssa sekä kahden vuoden sopimuksen saksalaisen vaatemerkin kanssa.

urheilu

Halli kuhisee skeittailijoita vaikka vuoroa on jäljellä enää pari minuuttia. Yhtäkkiä sisään alkaa virrata nuoria miehiä pyörät selässä. Kaikki katsovat kelloa ja vuoronvaihto tapahtuu osapuolten kesken yhteisymmärryksessä.

18-vuotias Antti Rissanen saapuu paikalle kaksi pyörää selässään. Heti alkuun Antti valaisee skeittareiden ja pyöräilijöiden hyvästä yhteistyöhengestä. Hallissa on jaettu omat vuorot sen vuoksi, että turhat yhteentörmäykset tai pikemminkin onnettomuudet saataisiin karsittua pois.

- Esimerkiksi hallin suunnittelua on tehty yhteistyössä sillä tarpeet ovat hyvin samankaltaiset. Mutta viimeinen sana on skeittaajilla koska kyseessä kuitenkin on skeittihalli, Rissanen naurahtaa.

Sponsorit ihastuivat nettitempuista

Antti Rissanen on erittäin hyvä esimerkki tavallisesta suomalaisesta BMX-pyöräilijästä. Hän on intoa puhkuva nuori mies jonka osaamistaso on korkea. Temppujen tekeminen kavereiden kesken ei välttämättä johda ammattilaisuraan. Tästä syystä kaverukset alkoivat taltioida temppujen tekemistä, ja videoiden levittäminen sosiaalisessa mediassa olikin avainasemassa ammattilaiseksi hamuavalla pyöräilijällä.

Nettiin ladatut ”todisteet” onnistuneesta tempusta saivat sponsorit ottamaan yhteyttä suoraan pyöräilijään. Kuopiolainen Antti Rissanen ponnahti maailmalla julkisuuteen dirt-pyörällä tehdyllä cash roll -tempulla. Hän on tiettävästi ensimmäinen, joka tähän on pystynyt.

Cash roll tarkoittaa etuperin tehtyä volttia, jonka aikana pyöritään 360 astetta ympäri. Yhtäkkiä Antti solmi kaksivuotisen sopimuksen saksalaisen vaatemerkin kanssa. Lisäksi alkoi yhteistyö puolalaisen pyörämerkin kanssa.

Pyörällä metsään

18-vuotiaan Antin kipinä BMX-pyöräilyyn alkoi 11-vuotiaana. Internetistä löytyneet huimat temput innoittivat Antin kokeilemaan rajoja omalla polkupyörällään. Viimeinen niitti harrastuksen alkamiselle oli naapurin ansiota.

- Naapurin poika tuli kysymään, että lähdetäänkö ajamaan metsään polkupyörillä. Siinä vaiheessa käytössä oli siis normaali katupyörä. Innostus säilyi ja sain 12-vuotissynttärilahjaksi BMX-pyörän, ja sillä tiellä olen, muistelee Rissanen.

Kuusi vuotta lajin harrastusta on takana, eikä väsymisen merkkejä näy. Kertaakaan Rissanen ei ole katunut harrastuksen aloittamista. Talviharjoitteluun ainoa paikka on skeittihalli. Kesät kuluvat metsissä lapioidessa, sillä radat ja hyppyrit rakennetaan itse esimerkiksi metsään.

- Dirt-radat ovat erinomaisia harjoituspaikkoja, sillä niitä voi rakentaa minne vaan. Bonuksena rakentamisessa on se, että siinä kehittyy lihaskunto.

Tämä vuosi tulee Antilla olemaan kiireinen. Kilpailuiden lisäksi luvassa on esimerkiksi kuvausmatka Espanjan Barcelonaan sekä polkupyörämessuja Helsingissä. Antin dirt-pyöräilytaidot ovat jo maailmantasoa, joten mies osallistuu Euroopassa järjestettäviin Freestyle mountain biking world tourin osakilpailuihin.

Lähteet: YLE Savo / Toni Pitkänen