1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumenpudottajat lähtivät käsistä

Runsas lumentulo kiihdytti lumenpudottajien kaupan Rovaniemellä. Kattolumien pudottamiseen tarkoitettuja apulaitteita on myyty niin paljon, että maahantuojienkin varastot alkavat olla lopussa.

Teksti-TV Lappi
YLE / Pia Tuukkanen

Kierros rovaniemeläisissä liikkeissä vahvistaa sen, että lumenpudottajien kauppa on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Moni liike joutui myymään ei oota.

- Kun ne viitisen vuotta sitten tulivat markkinoille, ei lumenpudottajiin uskonut kukaan. Nyt niiden tuotekehitys on parantunut ja hinta tullut alas, joten kauppa on kiihtynyt vuodesta toiseen, Rovaniemen Lakkapään myyjä Juha Hynynen kertoo.

Korkeahintaisia lumenpudottajia oli vielä parissa liikkeessä jäljellä. Motonetin ulkomaalaisesta lumenpudottajasta sai pulittaa lähes 160 euroa. Kodin Terrassa oli jäljellä kotimaista LumiTapiota, jonka hinta on noin 95 euroa.

Edullisemmat muutaman kympin apuvälineet olivat loppuneet suurimmasta osasta liikkeitä kokonaan. Motonetistä löytyi vielä noin 40 euron hintaista lumenpudottajaa.

- Meille on tullut muiden kaupunkien liikkeistä lisää näitä. Lumenpudottajien kysyntä ei ole Etelä-Suomessa ollut niin kova kuin täällä, kertoo Motonetin apulaispäällikkö Mikko Tuovinen.

Lumenpudottajissa on eroja. Liikkeistä kerrotaan, että kalliimpi on yleensä halpaa laadukkaampi, mutta molemmilla vekottimilla lunta katoilta alas saa.

Pääpiirteittäin mallit toimivat kahdella eri tavalla, joko niin, että lunta pukataan alas maasta käsin tai että pudottajan on kiivettävä katon harjalle.

Lumenpudottamisessa kannattaa olla varovainen, teki sen miten hyvänsä

Kattojen lumikuormaa kannattaa keventää nyt, kun lumi on vielä kuivaa ja kevyttä pakkaslunta. Ilmojen lämmetessä lumen vesipitoisuus kasvaa ja siitä tulee pakkaslunta painavampaan.

Maasta käsin lunta pudottavan on varottava, etteivät lumimassat tipahda päähän, jos lumenpudottimessa ei ole lunta ohjaavaa plastiikkaa. Katolle kiikkuvan on taas varmistettava se, ettei itse mätkähdä alas lumimassojen mukana.

Huopakatolla lunta pudottavan on muistettava jättää 2-5 cm lunta huovan päälle, ettei vahingossa riko katon pintaa. Sitten on vesi pirtissä ja harmittaa.

Myös peltikatolle saa helposti tehtyä veden mentävän vaurion. Etenkin vanhoissa katoissa saattavat naulat olla herkässä ja rivakka kolanpukkaus nostaa tai katkaisee naulan ja taas on vesivahinko lähellä.

Tällä viikolla osaan Rovaniemen liikkeitä on tulossa lisää edullisia lumenpudottajia. Niitä myydän siihen saakka, kunnes tavara loppuu maahantuojiltakin. Kaikille halukkaille pudottajia tuskin tänä talvena riittää.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen

Lue seuraavaksi