Luontoväki tarkkailee kuntahallinnon oravanpyörää herkeämättä

Kun luonto pysähtyy talvella, paikallisen luonnonsuojeluyhdistykset seuraavat kunnallista päätöksentekoa entistä tarkemmin. Kunnan toimien seuranta on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten ydintehtävistä. Yhdistykset myös ottavat kantaa ja tekevät aloitteita luonto- ja ympäristökysymyksissä.

Kouvola
Hömötiainen
Raine Martikainen / Yle

Pohjois-Kymen Luonnon hallituksen jäsen Riku Rinnekangas kertoo, että esimerkiksi Kouvolassa tärkeimpiä seurattavia asioita tällä hetkellä ovat taajamametsät ja Kouvolan uusi keskustavisio. Rinnekangas toivoo lisää keskustelua taajamametsistä.

- Valistustyölle on tarvetta. Taajamametsät ovat eri asia kuin talousmetsät. Nämä peruskäsitteet menevät ihmisillä usein sekaisin, Rinnekangas sanoo.

Rinnekankaan mukaan taajamametsillä on paljon sellaisia hyötyjä, joita ei edes tavoitella talousmetsissä.

- Taajamametsät ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden ja ihmisten virkistyksen kannalta, Rinnekangas sanoo.

Kymijoen rannat kiinnostavat monia

Viime kesänä käynnistyneessä Kouvolan keskustavisio 2030 -suunnitelmissa luontoväkeä kiinnostaa erityisesti Kymijoen rantojen käyttö.

- Rantaluonto on ollut pitkään luonnontilassa ja siellä on reheviä rantalehtoja. Rannoilla asustelee valkoselkätikkoja ja liito-oravia, Rantakangas kuvailee.

Rantakankaan mukaan visiossa oltaisiin lisäämässä rantojen rakentamista.

Valtakunnallista Luonto- ja ympäristöviikkoa vietetään tällä viikolla kirjastoissa. Esimerkiksi Pohjois-Kymen Luonto ry esittelee toimintaansa Kouvolan kirjastoissa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso