Kivilouhimon avaamisesta kiistaa Porissa

Korkein hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan kiistaa, joka koskee Porin Söörmarkkuun suunnitellun kivilouhimon avaamista. Alueen asukkaat vastustavat hanketta muun muassa melu- ja ympäristönäkökulmiin vedoten, louhosta suunnitteleva yrittäjä vetoaa puolestaan alan kasvaviin kustannuksiin.

kivenlouhinta
Kivilouhimo on ihan asutuksen vieressä Harjavallan Hirvikalliolla.
Harjavallan Hirvikalliolla kivilouhimo elää sulassa sovussa asutuksen kanssa.YLE / Tapio Termonen

Aamuinen tunnelma Porin Kahaluodossa on erittäin rauhallinen, vaikka matkaa kauppatorille on vain kymmenkunta kilometriä. Maalaisidylliä uhkaa kuitenkin suunnitelma, jonka mukaan uusi kivilouhimo avataan vain joidenkin satojen metrien päähän asutuksesta. Alueen asukkaat eivät suunnitelmaa hyväksy.

- Tässä pelätään lähinnä tämän äänimaiseman hajoamista. Jos louhimo tulee, ei meillä ole enää näitä rauhallisia aamuja. Lapsillehan tällaiset melut ovat erittäin hankalia ja vaikeita. Tutkimusten mukaan ne vaikuttavat myös lasten kehitykseen. Myös ikääntyvät ovat herkkiä melulle, sanoo Kahaluodossa asuva Leena Rasila.

Alueella varmasti tiedetään mistä puhutaan, sillä siellä on kivilouhimoita jo ennestään. Tosin vanhat louhimot ovat hieman kauempana, mutta niistäkin on kokemuksia.

- Joulun tienoilla olin koiran kanssa sisällä kun jymähti. Kristallit heiluivat kaapissa ja koira meni polvilleen ja sängyn alle piiloon, kertoo puolestaan Mika Mäkinen Kahaluodosta.

Kilpailu on kovaa ja kustannukset kasvavat

Hankkeen takana oleva yrittäjä kaivaa jo kiviainesta aivan asutuksen vieressä Harjavallan Hirvikalliolla. Hän sanoo ymmärtävänsä huolestuneita asukkaita, mutta pitää reaktioita sittenkin liian voimakkaina. Uusi louhos on tarpeen jotta bisnes pyörii.

- Jos tänä päivänä meinaa tehdä kauppaa, niin sen pitää olla mahdollisimman lähellä. Täältä ei pysty kilpailemaan Poriin saakka, kun kulut lisääntyvät ja matka näyttelee yhä isompaa osaa, sanoo maanrakennusyrittäjä Jouko Kärkkänen Harjavallasta.

Oikeus päättää

Kiistaa ratkotaan nyt siis korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Esiin on vedetty kaikki käytettävissä olevat kortit aina liito-oravahavaintoja myöden. Myös asuntovälittäjiltä tiedetään kertoa terveisiä, kiinteistöjen hinnat tippuvat kuulemma kolmanneksella.

- Minullakin on tässä isompi tontti ja lapset olisivat voineet tänne joskus rakentaa. Näillä näkymin sellaisesta on turha haaveilla. Periksi ei kuitenkaan anneta, Mika Mäkinen sanoo.

Lähteet: YLE Satakunta