Sipoonkorpi saa pian kauan kaivatut palvelut

Sipoonkorven kehittäminen käyttäjäystävällisemmäksi kansallispuistoksi on alkanut. Metsähallituksen hoito- ja käyttösuunnitelmassa selvitetään, millaisia palveluita puistoon tulevina vuosina rakennetaan. Tällä hetkellä puistossa on vain pari pientä luontopolkua ja muutama opaskyltti.

Teksti-TV Helsinki
YLE / Tuomas Keränen

Talvinen kävelyretki Sipoonkorven kansallispuistoon vaatii vielä toistaiseksi alueen hyvää tuntemusta. Parkkipaikkoja ja opasteita on vähän, selkeää lähtöpistettä ei ole, eikä kahden luontopolun kunnosta voi olla varma.

Tilanne on nyt kuitenkin oleellisesti muuttumassa, kun Metsähallitus on ryhtynyt laatimaan alueelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa, sanoo erikoissuunnittelija Arja Halinen.

- Tavoitteena on ennen kaikkea saada käyttö järjestettyä ja ohjattua sillä tavalla, että luontoarvot eivät vaarannu ja täällä olisi mukava käydä. Kävijälle ei saisi tulla kokemusta, että täällä eivät ole palvelut ajan tasalla.

Asukkaat mukaan suunnitteluun

Metsähallitus haluaa tehdä suunnitelman yhdessä asukkaiden ja puiston käyttäjien kanssa. Tällä viikolla asiasta järjestetään kolme yleisötilaisuutta, mutta kehittämisehdotuksia toivotaan myös muun muassa sähköpostitse.

- Paikallisesti ihmisillä on paljon tietoa alueesta, paljon sellaistakin, mitä meillä ei ole. Emme halua, että tämä on Metsähallituksen puisto, vaan että tämä olisi kaikkien kansallispuisto, Halinen toteaa.

Nykykäyttäjät pelkäävät vaeltajien vyöryä

Sipoonkorven kävijämäärät ovat tuplaantuneet sen jälkeen, kun alueesta tuli kansallispuisto vuosi sitten. Asukkaat toivovatkin nyt tehtävän hoito- ja käyttösuunnitelman turvaavan alueen luontoarvot.

Sipoolainen Asko Särkelä pelkää, että Östersundomin kehittäminen kymmenien tuhansien ihmisten asuinalueeksi räjäyttää myös kansallispuiston kävijämäärät nousuun. Särkelä ehdottaakin, että rengasreiteistä tehdään tarpeeksi houkuttelevia, jotta ihmiset pysyvät niillä.

- Reitit pitää viedä kauniille paikoille, jotta ihmiset eivät lähde vaeltelemaan sinne. Täällä on todella hienoja paikkoja, ja jos sinne lähtee yhtäkkiä monta kymmentä ihmistä, niin luontoarvot ovat äkkiä pilalla.

Ensimmäiset uudet reitit jo tänä vuonna

Hoito- ja käyttösuunnitelma valmistuu kesällä 2013. Muutoksia Sipoonkorvessa alkaa Halisen mukaan kuitenkin näkyä jo tänä vuonna, kun puiston rajoja aletaan merkitä, opasteita parantaa ja ensimmäisiä uusia reittejä rakentaa.

- Kolmen neljän vuoden päästä palvelut ovat jo sillä tasolla, mitä kansallispuistossa voi sanoa olevan. Nythän ei vielä ihan siinä olla.

Lähteet: YLE Helsinki